Volle breedte van de voedselketen
Het rapport, 'A Time to Act', onderstreept het belang om over de volle breedte van de voedselketen, dus inclusief de landbouw, actie te ondernemen. 95% van de deelnemers aan het onderzoek waarop het rapport is gebaseerd zegt reeds maatregelen te hebben genomen om klimaatverandering onderdeel van hun bedrijfsstrategie te maken.
CO2-arme technologieën en samenwerking
"We zien de gevolgen van klimaatverandering al", zegt Pascal Gréverath die bij Nestlé verantwoordelijk is voor milieu en duurzaamheid op FoodNavigator. “De voedselproductie zal in de toekomst nog verder onder druk komen te staan. Daarom werken de Europese voedselproducenten actief aan het indammen en aanpassen aan klimaatverandering door te investeren in CO2-arme technologieën, samen te werken met boeren en consumenten en partners in de hele keten te betrekken."
"De voedselverwerkende industrie zet grote stappen op weg naar een duurzame, CO2-arme toekomst, maar kan maar tot zover gaan. Teneinde een adequaat antwoord te hebben op de tweevoudige uitdaging van voedselzekerheid en klimaatverandering, moeten nieuwe, ambitieuze klimaatdoelen geloofwaardig en consistent zijn zodat bedrijven ook met zekerheid kunnen investeren in CO2-arme technologieën", stelt het rapport.

Voedselverspilling
Eind dit jaar komen de wereldleiders in Parijs bij elkaar om tot een nieuw klimaatakkoord te komen. Met dit rapport wil de FDE vast laten zien dat de voedingsmiddelensector niet stil zit. "Of ze nu minder CO2 zijn gaan uitstoten, minder water en energie zijn gaan gebruiken, meer duurzame energie toepassen, verpakkingen geoptimaliseerd hebben, duurzaam inkopen of voedselverspilling voorkomen, de Europese food and drink bedrijven zullen er mee door gaan de impact van klimaatverandering binnen en buiten hun bedrijven zo klein mogelijk te maken", schrijft de FDE.
Fotocredits: 'Hailstorm over Can Picafort', Balearen, Luc. T
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bestaande routines en structuren staan verandering in de weg. Daarnaast brengt verandering onzekerheid met zich mee. Daarom negeren we vaak latente problemen en komen we pas in actie als het crisis is.
En in reactie op Harry Aiking: ik denk dat bedrijven een breder pallet aan handelingsperspectieven hebben. Ze kunnen immers hun eigen business aanpassen en zware invloed uitoefenen op andere in de schakel zoals leveringsvoorwaarde opstellen.
Wouter, op Foodlog zei onlangs zo'n persoon met akelig veel verstand wat we zouden moeten doen. Hij heet Harry Aiking en zei erbij dat we niet in staat lijken om ons te organiseren om precies te doen wat je daar zegt (plus: bezuinigen op fosfaat, stikstof en water).
Liederlijk gedrag van de rijken op aarde, zeg maar van ons hierzo, en van regimes van landen met voornamelijk arme mensen maar onwijze bestuurders, China, Rusland enzovoort, dat liederlijk gedrag heeft waarschijnlijk de huidige verandering van klimaat tot gevolg.
Maar nu andersom. Wie een beetje mooi weer gaat liggen spelen en een maatregeltje hier aankondigt en daar een plastic zakje minder uitdeelt, heeft geen benul van wat zich de afgelopen 80 jaar afspeelde.
En men lijkt te denken dat het tij tussen nu en volgend jaar Kerstmis te keren is.
Geen sprake van. Niks van allerlei initiatieven, goed bedoeld, of ingegeven door marketingbelang, helpt. Het gaat driehonderd tot duizend jaar duren, voor de boel weer op orde is. (Nee, dat weet ik, onnozele journalist, niet van me eige, dat heb ik uit betrouwbare bronnen die daar wel akelig veel verstand van hebben).
Wat echt zou schelen (voor bewoners van deze aarde over een paarhonderd jaar): nu al een samenleving inrichten die het zonder fossiele brandstoffen redt. En lekker neuken, maar zo weinig mogelijk kinderen, de komende eeuwen.
Maar u, lezer, gaat het niet meer meemaken, de omslag. En uw kinderen ook niet.
Terugdringen van klimaatverandering , een denkwijze die al bijna niet meer uit te bannen is. Alles moet voortaan te zetten zijn naar de hand van de mens , niets kan nog aan zijn lot overgelaten worden want wij weten het toch stukken beter dan die vermaledijde onbekendheid van de kosmos!
De urgentie die de partners van FDE voelen, kunnen we ook zien als een mooi begin. Vanuit dit mandaat kan er gekeken worden hoe de partners van FDE kunnen werken aan veranderingen die bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering.