Kun je met het goeie kookboek de wereld redden?
Klimaatkookboeken zijn volgens Grist in opkomst. Ze geven recepten die klimaatverandering helpen tegengaan.
Onderzoekers en internationale organisaties vertellen het publiek dat het anders moet eten. Receptontwikkelaars en kookboekenschrijvers spelen daar op in. Nu inmiddels al een aantal klimaatkookboeken op de markt is, wordt duidelijk dat er niet maar één manier is om duurzaam te eten in een opwarmende wereld. Er zijn er vele - à la carte, zo je wilt.
Een planeetvriendelijk kookboek schrijven gaat gepaard met lastige overwegingen. Een tomaat is bijvoorbeeld geen tomaat. Want hoe ga je in recepten om met tomaten, die op de ene plek in de volle grond groeien en op de andere in een kas? En hoe verzin je een kookfilosofie die het klimaat spaart, gemakkelijk te koop is en goed smaakt? Veel klimaatkookboeken laten spaarzaam een beetje vlees toe, om omnivoren niet af te schrikken. Onder vegans die denken dat ze het klimaat in pacht hebben, zorgt zoiets voor kortsluiting.
Natuurlijk is de grote vraag of kookboeken tegelijk de keuken warm kunnen houden en de aarde laten afkoelen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.