Die commerciële praktijk heet 'dual quality' en is door een aantal Oost-Europese EU-lidstaten al aan de kaak gesteld. Met succes, getuigde de uitspraak van Juncker en de regelgeving van zijn Commissaris Timmermans. "Eindelijk krijgen de consumentenautoriteiten tanden om bedriegers aan te pakken", zegt Eurocommissaris Vera Jourová op FoodNavigator.
De New Deal creëert een juridische werkelijkheid waarin een sinds decennia gegroeide praktijk opeens strafbaar wordtVolgens de nieuwe regelgeving maken bedrijven die een product in verschillende lidstaten verkopen als identiek, zich schuldig aan misleidende marketingpraktijken als er sprake is van verschillen in samenstelling "die de consument tot een aankoop bewegen die hij of zij anders niet zou doen". Constateert een nationale voedselautoriteit dat er sprake is van 'voedseldiscriminatie', dan kan een boete van 4% van de omzet opgelegd worden. Timmermans gaat zijn New Deal nu voorleggen aan het Europees Parlement en de Europese raad.
Beren op de weg
Zowel FoodDrinkEurope, de lobby van Europese levensmiddelenfabrikanten, Eurocommerce, de retailkoepel als Europese consumentenorganisaties zien nog wel wat beren op de weg rondom Timmermans' New Deal. De levensmiddelenfabrikanten zeggen dat de Europese Commissie 'het paard achter de wagen spant' door niet te wachten op de onderzoeksresultaten van het Joint Research Centre. Bovendien zeggen voedselfabrikanten dat de verschillen ook een weerslag zijn van nationale smaakvoorkeuren: "Nederlanders houden van zoete mayonaise en Belgen kiezen juist voor een zure variant", schrijft de NOS. Eurocommerce wijst er op dat retailers vaak op een lokale distributeur zijn aangewezen en niet over de grens mogen inkopen. Consumentenorganisaties vragen zich af hoe praktisch een en ander zal uitpakken, of de opgelegde boetes voldoende afschrikwekkend zullen zijn en of de consument er uiteindelijk echt beter van zal worden. Een voorbeeld? "Wat staat er straks op een pizza - 'Deze pizza bevat analoogkaas, maar in Duitsland bevat ditzelfde product mozzarella en Edam'? En wat als de consument dat verschil netjes uitgelegd krijgt, maar er geen alternatief product te koop is, wat dan? Geen pizza kopen?" vraagt een regelgevingsexpert zich af.
Twee gevalletjes door elkaar
Het maken van dual quality is een praktijk die over de hele wereld voorkomt. Omdat Australische wijnmakers, bijvoorbeeld, weten dat Britten van een vettere Chardonnay houden dan wij, maken ze die net even voller van smaak zodat je de fles die je in Engeland koopt toch anders beleeft dan die van hier, ook al draagt die hetzelfde etiket. En natuurlijk kun je producten ook net een beetje aanpassen voor kleinere portemonnees. In zo'n geval zet je consumenten op de tweede rang, in het geval van die Australische wijn niet. Die twee gevalletjes kunnen wel door elkaar lopen. Zo kun een fabrikant een visstick meer paneel en minder vis meegeven, maar wel de kruiding voor een specifiek land op smaak brengen. De New Deal creëert een juridische werkelijkheid waarin een sinds decennia gegroeide praktijk opeens strafbaar wordt.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Erik,
Ik kom zelden bij AH, maar gaf het als voorbeeld. Hoe ze dit soort verschil in producten bij andere supermarkten noemen weet ik namelijk niet.
En dan het grote hagelslagschandaal. Alleen in Nederland en België (sinds Albert Heijn er huis houdt) is bruine hagelslag te koop die lijkt op chocola maar zo niet genoemd mag worden, te weinig cacao.
In andere Europese landen is wel chocoladehagelslag te koop maar niet als broodbeleg. Banketbakkers versieren er taarten mee. Een producent van puike chocoladehagelslag is Callebaut. België.
Maar wat nu? Heeft elke Europeaan recht op Venz op brood?
Koop een pot zure haring in Beieren. Tsjonge wat is die haring zuur. Koop nog eens zo'n pot. Nu in Keulen. Minder zuur! Nog noordelijker; zure haring wordt telkens een tikje zoeter, hoe hogerop je komt. Omdat voorkeuren verschillen. In Scandinavische landen is zure haring zoet broodbeleg, zoveel zoete saus als er omheen zit.
In België is zure haring zuurder dan in Nederland. Behalve zure haring, ingelegd in mayonaise. Die is niet in Nederland te koop, dus worden we in deze gediscrimineerd.
#9 Noem mij een snob maar ik maak m'n mayonaise lekker zelf.
Paul, wil je voortaan wel Franse mayo (met mosterd)? Of moeten de Fransen allemaal Hollandse mayo gaan eten? Of moet ieder zijn eigen mayo eten, maar mogen we niet meer elkaars mayo eten? Of gaat het fout als Zwitserse mayo van Thomy (weer net iets anders) wordt verkocht in Belgie? Of mag Thomy dan weer geen Hollandse mayo maken? Stel, jij kunt het allemaal nog uit elkaar houden, hoe zou jij de controle op de Europese mayo organiseren, welke normen, regels, toezicht en last but not least, waar halen we het geld weg voor de omvangrijke controle? En naast de mayo heb je natuurlijk die duizenden andere samengestelde producten.