'Wie is er bang voor de grote wolf?'
In Nederland ontstond anderhalf jaar geleden opgetogenheid bij de vondst van een (dode) wolf bij Luttelgeest - 'de wolf is terug!', klonk het opgewonden - ook al bleek het later een kadaver uit Duitsland dat daar door grappenmakers moet zijn neergelegd. Sinds juni 2014 zijn cameravallen geïnstalleerd bij de grens met Duitsland om de eerste 'grensoverschrijdingen' vast te leggen. Nederlandse boeren en hun collega's in andere landen zien de eventuele komst van de wolf echter met afgrijzen tegemoet. De Europese boerenkoepel blijkt dat gevoel te delen.
Boerenzorgen genegeerd
Boerderij meldt het vertrek van Copa-Cogeca uit het platform. "De zorgen die boeren hebben over aanvallen van deze dieren op hun vee worden genegeerd", aldus Copa-Cogeca. 'Copa Cogeca vreest dat vee en de plattelandsbevolking risico lopen. In Europa wordt het aantal beren nu geschat op 17.000, daarnaast zijn er 12.000 wolven en 9.000 lynxen. Het aantal aanvallen van deze dieren op landbouwhuisdieren neemt toe, net name in Frankrijk, Zweden en Finland. Ook in andere lidstaten wordt overwogen om het grote wild weer te introduceren', schrijft Boerderij.
Wie willen dan nog wel de wolf en andere vleesetende grote rovers terug? In het platform zitten nog: CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation), ELO (European Landowners’ Organization), EUROPARC Federation, FACE (European Federation of Associations for Hunting & Conservation), vertegenwoordigers van de Finse en Zweedse rendierherders en de Europese beleidsvertegenwoordigers van IUCN (International Union for Conservation of Nature) en het WWF (World Wide Fund for Nature).
Fotocredits: ec.europa.eu
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zag gisteren langs de snelweg tussen Almere en Lelystad hele groepen ganzen grazen op landbouwgronden in de buurt van de Oostvaardersplassen. Als boer zou ik er geen probleem mee hebben als die ganzen door wolven werden opgegeten ;-).
Angst is een slechte raadgever.
Laten we de wolf nemen, Dick: De Habitat richtlijn uit 1992 bepaalde dat de wolf zowel in Annex II als in Annex IV genoemd is. De wolf heeft daardoor recht op speciaal aangewezen leefgebieden en strikte bescherming door de Lidstaten is daarbij vereist.
Dat is interessant, omdat de IUCN's Red List (een belangrijk beleidsinstrument om praktische maatregelen uit te voeren) de omstandigheden voor de wolf juist als "minst zorgwekkend" (least concern) bestempeld, waardoor een interessant onderhandelingsperspectief lijkt te bestaan.
Maar goed, hier de overeenkomst waar de boeren dus nu uitstappen. Eikels. Na zes maanden er al de brui aan geven? Zou 't echt waar zijn dat boerenvertegenwoordigers niet meer weten hoe te onderhandelen in Brussel? Weglopen is immers zooo 2014...
Wat zegt die precies over grote rovers?
Daar is ie weer, de Europese Habitat richtlijn: Copa Cogeca: "Implementing the EU Habitat Directives itself becomes an obstacle in addressing conflicts arising from the presence of large carnivores."