Dat berekenen nieuw opgezette modellen van de Universiteit van Kopenhagen. Ze concluderen dat het kouder wordt in Europa. Die gedachte is in tegenspraak met de jongste voorspellingen van het IPCC.

In tegenstelling tot wat we ons kunnen voorstellen over de impact van klimaatverandering in Europa, wacht ons mogelijk een koudere toekomst. Twee onderzoekers van het Niels Bohr Instituut en het Departement Wiskundige Wetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen voorspellen dat het systeem van zeestromen dat momenteel koude en warmte tussen het Noord-Atlantische gebied en de tropen verdeelt, uitvalt als we dezelfde hoeveelheid broeikasgassen blijven uitstoten als nu.

Met behulp van statistische technieken en oceaan-temperatuurgegevens van de afgelopen 150 jaar berekenden de onderzoekers dat de zeestroom, bekend als de Atlantic Meridional Overturning Circulation (de Atlantische Meridionale Omwenteling, AMOC), met een zekerheid van 95% zal instorten tussen 2025 en 2095. Ze denken dat de AMOC er in de komende jaren '50 mee ophoudt; ze noemen zelfs het precieze jaartal 2057. Het zal vooral meer opwarming in de tropen en toenemende stormachtigheid in het Noord-Atlantische gebied met zich meebrengen.

Omdat de AMOC zo cruciaal is voor de verdeling van warmte en neerslag over de aarde is kennis over het in 2057 - 34 jaar na vandaag - geprojecteerde omslagpunt cruciaal
De voorspelde afkoeling van Europa kan misschien aantrekkelijk klinken nu de aarde als geheel warmer wordt en hittegolven ondergaat. In de verder opwarmende tropische gebieden worden de levensomstandigheden 'uitdagend' volgens hoogleraar Peter Ditlevsen van het Niels Bohr Instituut. Behalve met warme zomers zal het Noord-Atlantische gebied te maken krijgen met droogte in de zomers en meer storm in de winters. In India en Azië zal het regenseizoen verstoord raken. Al deze ontwikkelingen hebben een grote impact op de teelt van voedsel op akkers onder de blote hemel in belangrijke voedselproductiegebieden.

De berekeningen zijn afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Ze conflicteren met de boodschap van het jongste IPCC-rapport. Dat beschouwt op basis van klimaat-simulaties van het internationale comité van klimaatwetenschappers een abrupte verandering van de AMOC-circulatie als zeer onwaarschijnlijk gedurende deze eeuw.

De Deense onderzoekers baseren zich op de eerste waarnemingen van instabiliteit in zeestromen. De data waren al langer beschikbaar maar nog niet eerder gemodelleerd door gebrek aan voldoende geavanceerde statistische methoden.

In de Financial Times krijgen de nieuwe modellen steun van de bekende oceanograaf Stefan Rahmstorf van de Duitse Universiteit van Potsdam en nog enkele andere klimaatonderzoekers. Andere collega's zeggen liever niet af te willen wijken van de modellen van het IPCC. Peter Ditlevsen laat weten dat de resultaten van zijn onderzoek hem verbaasden, maar noemt het IPCC te conservatief in zijn schattingen. Rahmstorf ziet in het nieuwe modelleerwerk een bevestiging van een trend die ook al uit recent onderzoek naar voren kwam.

Omdat de AMOC zo cruciaal is voor de verdeling van warmte en neerslag over de aarde is kennis over het in 2057 - 34 jaar na vandaag - geprojecteerde omslagpunt cruciaal.

Dit artikel afdrukken