Het IPCC zegt niets minder dan dat klimaatverandering nu al ernstige crises op aarde veroorzaak, zoals voedseltekorten, ziektes en het uitsterven van diersoorten als gevolg van extreme hitte en regenval. Landen hebben wel plannen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, maar het schort aan de uitvoering. Met andere woorden: we doen te weinig om mens, dier en natuur te beschermen.
De Nederlandse Marjolijn Haasnoot, werkzaam bij onderzoeksinstituut Deltares, vreest dat de oorlog in Oekraïne de aandacht van de IPCC-boodschap zou kunnen afleiden: "Ook al leven we nu in een nieuwe werkelijkheid, wereldwijde, gezamenlijke actie blijft nodig om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en om die tegen te gaan," zegt ze in het Financieele Dagblad.
Een quick scan van het rapport geeft aan hoe groot de onzekerheden zijn. In het rapport komt het woord 'insecurity' in combinatie met food, energy of water 362 keer voor. 'Security' daarentegen maar 2 keer en nooit in militaire zin. De Nederlandse oud-generaal Tom Middendorp publiceerde onlangs zijn boek De Klimaatgeneraal, waarin hij wijst op de onrust, revolutie en oorlogen die vermoedelijk het direct gevolg zullen zijn van tekorten op het gebied van water, voedsel en energie.
Nederlandstalige pers
-
Nieuw klimaatrapport: 'Grote vervuilers stichten brand in ons enige huis'
NOS -
Alarmerend IPCC-rapport: natuur kan veranderende klimaat niet meer bijbenen, impact nóg groter
de Volkskrant -
IPCC: gevolgen klimaatverandering steeds erger; 'nu razendsnel aan de slag'
NOS -
VN-rapport: klimaatverandering bedreigt steeds meer het leven op aarde
Het Financieele Dagblad -
Stijgende zee volgens klimaatpanel IPCC grote bedreiging Europese kustplaatsen
Het Parool -
"Ik heb veel klimaatrapporten gezien, maar nog nooit zo een als dit"
VRT Nieuws -
IPCC: Klimaatverandering vormt nu al gevaar voor mens en natuur
Trouw -
Wat staat er in het nieuwe klimaatrapport? Conclusies kunnen arme landen extra munitie geven
de Volkskrant -
Mens past zich niet snel genoeg aan de klimaatverandering aan
NRC -
Nieuw rapport van expertengroep IPCC: “Klimaatverandering heeft al onomkeerbare effecten”
Het Nieuwsblad -
Nieuw klimaatrapport: stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in voortbestaan
AD -
Klimaatverandering raakt kwetsbaren het hardst, miljarden mensen in gevaar'
RTL Nieuws -
IPCC publiceert 2e deel klimaatrapport: 'Nu al onomkeerbare effecten van klimaatverandering'
Knack -
Reacties op alarmerend klimaatrapport: 'Elke seconde telt'
RTL Nieuws
Internationale pers
-
Climate change: IPCC report warns of ‘irreversible’ impacts of global warming
BBC -
The world is already hitting its limits of adapting to climate change
Vox -
This climate crisis report asks: what is at stake? In short, everything
The Guardian -
Climate Change's Effects Outpacing Ability to Adapt, I.P.C.C. Warns
The New York Times -
Climate change causing widespread and irreversible impacts, says IPCC
NewScientist -
Climate change: IPCC report warns of ‘irreversible’ impacts of global warming
BBC -
Climate change risks are greater than thought, warns IPCC report
The Financial Times -
IPCC issues ‘bleakest warning yet’ on impacts of climate breakdown
The Guardian -
Nicht jeder Klimaschutz ist auch Artenschutz
Die Zeit -
Réchauffement climatique: «Près de la moitié de l'humanité vit dans une zone de danger»
Le Figaro -
Rapport du Giec : face au réchauffement climatique, l’urgence de s’adapter
La Croix -
5 Takeaways From the U.N. Report on Climate Hazards
The New York Times -
Rapport du Giec sur le climat : "La sortie de route a déjà eu lieu, l'enjeu est désormais de réduire le nombre de tonneaux", presse un auteur du rapport
FranceTVinfo -
Rapport du GIEC: on s'adapte déjà au changement climatique, mais ça ne suffit pas
Huffington Post -
IPCC-Klimabericht: Staaten unternehmen viel zu wenig bei Klimaanpassung
Frankfurter Allgemeine -
IPCC depicts unfolding climate emergency
Deutsche Welle -
Opinion: Time to rethink climate adaptation
Deutsche Welle -
Montée des eaux, pertes agricoles, chaleur : ce que dit le nouveau rapport du Giec sur les risques du réchauffement climatique en France
FranceTVinfo
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat de natuur het niet bij kan benen (zie 2) was mij al langer duidelijk. Kan mij nog de pogingen herinneren om tijdens de hittegolfzomer in Nederland van 2019 de kleine heivlinder te redden, door het neerzetten van pollen met bloeiende planten. Waanzin, zou je zeggen.
De oude eikenbomen, die nog her en der staan, hadden nog nooit zoiets meegemaakt, 40°C. Kan de genadeslag zijn geweest, bij teveel stikstof en te laag grondwater (soms ook te hoog).
Allerlei soorten gaan op drift, en in de postzegeltjesnatuur van N2000 zitten ze dus klem en zullen uitsterven, als dat al niet gewoon gebeurt. Om nog wat robuustheid te kunnen geven, pleit men voor 30 à 50% beschermde natuur: "Om de veerkracht van ecosystemen en soorten te behouden, zou 30 tot 50 procent van zowel land als zee beschermd gebied moeten worden, meent het IPCC. ‘We hebben meer dan ooit laten zien dat mens en natuur afhankelijk van elkaar zijn’, zegt Marjolijn Haasnoot, onderzoeker zeespiegelstijging bij Deltares en een van de Nederlandse auteurs van het rapport. " (zie 2).
Het verhaal van Tom Middendorp, de 'Klimaatgeneraal' wordt overigens in 2 tegengesproken: "Een verband tussen klimaatverandering en burgeroorlogen wordt niet meer gelegd. In 2014, toen het vorige rapport over de gevolgen van klimaatverandering verscheen, trok die bewering nog veel aandacht. De experts stellen nu dat ‘niet-klimatologische factoren de belangrijkste oorzaak vormen van gewelddadige conflicten’."
Ook, bij de flash over Middendorp wordt Oekraine als strategische graanschuur genoemd. Echter, ook daar zal klimaatverandering toeslaan, bijvoorbeeld in de vorm van hittegolven, die al steeds heftiger worden, daar bij de Zwarte (en ook Kaspische) Zee, en dan helemaal Siberië intrekken, en daar de bossen in de fik gooien.
Als laatste, over dat 'alarmerendste rapport', wat 10 jaar geleden al geschreven had kunnen worden. Ik heb de indruk dat we, met de wetenschap in de hand, ons in slaap sussen. Wetenschap is namelijk conservatief, kijkt niet verder dan wat bekend is in de regel. Als iets niet bekend is, is het er niet, of weten we het niet, en hoeft er niks te gebeuren. Zie oa de discussies hier over natuur, biodiversiteit, stikstof, terwijl hierboven simpelweg gesteld wordt dat 30 à 50% van de natuur en ecosystemen beschermd moet worden.
In 2 staat ook dit: "Een aanzienlijk deel van de soorten zal in de toekomst uitsterven, verwacht het klimaatpanel. Als de aarde 1,5 graad opwarmt, zoals het streven luidt van het Akkoord van Parijs, zal 3 tot 14 procent van de soorten verdwijnen. Bij 2 graden wordt dat 3 tot 18 procent, bij 3 graden zelfs 3 tot 29 procent." Die percentages lijken mij aan de lage kant, conservatief. Zullen we over 10 jaar nog eens kijken?