Ooit kenden we vier smaken: zuur, zout, zoet en bitter. Later kwam daar de smaak umami bij, de 'hartige' smaak.

Sindsdien zijn onderzoekers op zoek naar de 'zesde smaak'. Er zijn aanwijzingen dat vet die zesde smaak is. Maar de pure 'vetsmaak' is vies, stelden wetenschappers recent vast.

Smaak-criteria
Om als 'primaire smaak' erkend te worden, zijn verschillende criteria van belang. "Een echte basissmaak moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet de smaak herleidbaar zijn tot zijn eigen receptoren in de tong, moet er een aantoonbare fysieke reactie zijn als je de smaak eet en moet de smaak altijd herkenbaar zijn", zegt Juyun Lim van de Oregon State University. Ook moet een smaak 'nuttig' zijn. Vanuit die gedachte ging Lim op zoek naar de smaak van koolhydraten.

Lim raakte getriggerd door het smaakvraagstuk toen ze zich realiseerde dat in alle eetculturen een koolhydratencomponent voorkomt. "Het idee dat we van iets eten dat we niet kunnen proeven, houdt geen steek." We halen gemiddeld bijna de helft van onze energie-inname uit koolhydraten; kunnen proeven dat ergens koolhydraten in zitten is dus zeker nuttig.

'Bloemachtig'
Lim en haar team zetten proefpersonen verschillende oplossingen voor met eenvoudige en complexe koolhydraten. In alle gevallen konden de proefpersonen een specifieke smaak identificeren: 'starchy', zetmelig, bloemachtig. Aziatische deelnemers associeerden de smaak met rijst, westerse proefpersonen noemden brood of pasta; "Het is als bloem eten".
Werd de zoetreceptor op de tong geblokkeerd, dan konden de proefpersonen de eenvoudige koolhydraten (suikers) niet meer proeven, maar de complexe nog wel.

Het onderzoek loopt nog door; Lim en haar team zijn naarstig op zoek naar de receptoren op de tong om definitief aan te tonen dat de zesde smaak 'koolhydraten' is.
Dit artikel afdrukken