Sindsdien zijn onderzoekers op zoek naar de 'zesde smaak'. Er zijn aanwijzingen dat vet die zesde smaak is. Maar de pure 'vetsmaak' is vies, stelden wetenschappers recent vast.
Smaak-criteria
Om als 'primaire smaak' erkend te worden, zijn verschillende criteria van belang. "Een echte basissmaak moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet de smaak herleidbaar zijn tot zijn eigen receptoren in de tong, moet er een aantoonbare fysieke reactie zijn als je de smaak eet en moet de smaak altijd herkenbaar zijn", zegt Juyun Lim van de Oregon State University. Ook moet een smaak 'nuttig' zijn. Vanuit die gedachte ging Lim op zoek naar de smaak van koolhydraten.
Lim raakte getriggerd door het smaakvraagstuk toen ze zich realiseerde dat in alle eetculturen een koolhydratencomponent voorkomt. "Het idee dat we van iets eten dat we niet kunnen proeven, houdt geen steek." We halen gemiddeld bijna de helft van onze energie-inname uit koolhydraten; kunnen proeven dat ergens koolhydraten in zitten is dus zeker nuttig.
'Bloemachtig'
Lim en haar team zetten proefpersonen verschillende oplossingen voor met eenvoudige en complexe koolhydraten. In alle gevallen konden de proefpersonen een specifieke smaak identificeren: 'starchy', zetmelig, bloemachtig. Aziatische deelnemers associeerden de smaak met rijst, westerse proefpersonen noemden brood of pasta; "Het is als bloem eten".
Werd de zoetreceptor op de tong geblokkeerd, dan konden de proefpersonen de eenvoudige koolhydraten (suikers) niet meer proeven, maar de complexe nog wel.
Het onderzoek loopt nog door; Lim en haar team zijn naarstig op zoek naar de receptoren op de tong om definitief aan te tonen dat de zesde smaak 'koolhydraten' is.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou, ik zit niet vaak met mijn mond vol tanden, ook niet als ik even gekauwd heb op een reactie, maar ik weet echt niet meer wat ik e nog moet antwoorden Ria.
Misschien dat ik zeg dat mijn salade met allerlei rauwkost en noten erdoor mij zeer GESMAAKT heeft? Geen idee, ik ga maar weer aan mijn hobby...........
Astrid #9 : "Tuurlijk Ria, als de mens in het algemeen wil luisteren, (...)". Etc.
Jij bent dus voor mij finaal afgevallen met deze reactie. Jouw ''Tuurlijk, Ria', kwam al vreemd op mij over. En dan nog eens al jouw restricties.
In hoeverre is jouw reactie oprecht, vraag ik mij af.
Ik zie dat jij totaal gefixeerd ben op het afwijzen van chemische middelen, te weten pillen.
De achtergrond ken ik daarvan niet, en zou heel gerechtvaardigd kunnen zijn. Die afweging is niet aan mij, maar hoort ook niet in deze draad thuis.
Goed, gepasseerd station, zou ik zeggen. Jij geeft je menig op Foodlog -soms heel scherp-; maar altijd gericht op het eigen consumptieve gedrag. Niets mis mee. En soms met grove kritiek naar 'mensen, die zich anders gedragen.' Daar valt over te twisten.
Op deze draad hebben we het echter over 'smaak'. En ik heb vermeld, wat dat voor gevolgen kan hebben.
Dat blijft staan; verder ga ik niet meer in discussie. Behalve inhoudelijk m.b.t. smaak.
Tuurlijk Ria, als de mens in het algemeen wil luisteren, maar dat niet alleen, ook in praktijk brengen en volhouden, wil ik best wat bijdragen aan de samenleving. Mijn opmerking over pillen is juist omdat dat 9 van de 10 keer het gevolg is van onderzoeken. En ik snap heus wel dat jouw reacties niet over pillen gaat, maar dat is wel het standpunt die de wetenschap inneemt.
Kijk alleen al naar een bepaald stofje wat kankerwerend/genezend is in broccoli. Wil 'de industrie' dat stofje nou niet juist isoleren, namaken en in een pilletje stoppen, terwijl broccoli eten juist stukken gezonder is? Dat is waarom ik tegen onderzoeken naar dit soort dingen ben en het nut er niet van inzie. De wetenschap verdient niks met groente aanbevelen, dat is het probleem erachter.
Als er een 'verzadigingssmaak' zou zijn en de een weet daar wel naar te luisteren en de ander niet, wat zegt het overgrote deel van de maatschappij dan als ze willen afvallen? "Huisarts, geef mij maar die pil, dan kan ik geoon lekker van mijn patatje genieten" Die gaan echt niet zoeken naar alternatieven, zoals lekker veel sla en maar een klein handje patat eten, of andere groentes erbij voor mijn part, als je er lekker vol van wilt zitten ipv 2 uur later weer wat snacken.
Als iemand gaat walgen van een cake omdat ze vergeten zijn er zout of suiker aan toe te voegen en het dan niet meer maakt, prima, maar niet even een pilletje slikken en de cake smaakt weer lekker. Snap je mijn kant van het verhaal?
Toen ik voor het eerst KH arme baksels maakte met stevia ipv suiker moest ik ook enorm wennen aan de smaak, zelfs stevia in mijn koffie of thee was in het begin vies en moest ik er vrij veel van gebruiken. Nu 5 jaar later drink ik mijn koffie helemaal zwart en grote bekers thee met nog maar 2 druppels. Smaken proeven en lekker gaan vinden kun je dus gewoon aanleren. Maar de meeste mensen hebben na 1 of 2x proeven er al genoeg van, die willen dan toch liever een pilletje.
Dat is gewoon mijn probleem met onderzoeken, het draait 9 van de 10 keer uit op "we hebben er een pil voor" of zelfs "we hebben die groente genetisch gemanipuleerd zodat je er sneller vol van zit of het smaakt nu naar patat"en is zo ontzettend jammer, want voorlichting naar echte voeding is zoveel beter.
Zucht, Astrid, het gaat er gewoon om dat je met smaakbeleving iets teweeg brengt. Hoezo pilletje? Misschien veel meer (verse) peterselie of wat dan ook.
S.v.p. niet flauw gaan doen en beter lezen en serieus nemen.
Als de toekomstige kennis van eten & smaakbeleving gekoppeld wordt aan de huidige neurologische kennis zouden zomaar eens minder pilletjes voorgeschreven hoeven worden.
Mijn reacties gaan niet over pilletjes, dat is een andere invalshoek in onze maatschappij.
In dit artikel hebben we het over 'smaak'.
Waarom dat niet uitzoeken? Wordt alleen maar '+' als het lukt.
En zou het niet leuk zijn als wij gezamenlijk iets konden bereiken -want we hebben veel gemeen, denk ik,- i.p.v. dat de 1 de ander aftroeft? Jij lijkt mij een 'tough cookie' (geen belediging bedoeld). I am one for sure!
Ben jij bereid iets aan de samenleving toe te voegen, samen met mij?
Als het verband heeft met overeten zullen ze ook in de hersens moeten zoeken naar dat hormoon wat aangemaakt wordt als we een prettige smaak ervaren waar we alleen maar meer van willen. Hoe heet dat hormoon ook alweer, wordt ook aangemaakt als men zijn/haar verslaving neemt, zoals roken, wiet, drank enz.........oh ja, dopamine?
Gevolg kan zomaar zijn dat ze dan met een pilletje komen en pillen? Die willen we toch juist zo min mogelijk slikken, omdat dat nou juist niet de natuurlijk weg van gezond worden is?
Ik vergat nog wat: daarbij is de wetenschap er nog niet eens over uit en met elkaar eenz of het nou vetten of koolhydraten zijn die ons dik maken, uitzoeken of en wie het nu wel of niet proeven heeft dan ook geen of weinig nut, want waar zou je dan een pilletje voor geven, voor het vet of de KH's?