Olijfoliefraude is big business, vooral met Italiaanse olie.
Volgens Stelios Arhondakis, de CEO van BioCoS, het bedrijf achter de technologie is het grote risico op fraude in de olijfolie-industrie gerelateerd aan de economische waarde, de gefragmenteerde keten en het feit dat het om een gemakkelijk te versnijden en mengen product gaat.
Extra vierge olijfolie moet zowel door een laboratoriumtest heenkomen, als door een organoleptisch onderzoek (smaak en geur). Als het extra vierge is, mag het ook onder die naam verkocht worden, wat een hoge marge voor de producent en handelaar betekent. Criminele fraudeurs kunnen nu nog heel gemakkelijk sjoemelen met de certificering en verdienen daar vermogens mee.
De ene olijf-variëteit is de andere niet en dat is terug te zien in het DNA. BioCoS stelt DNA-profielen vast om variëteiten uit elkaar te kunnen houden. De DNA-data wordt vervolgens geïntegreerd in een blockchainsysteem samen met data over de kwaliteit van de olie en de locatie van de boomgaard. Als consument kan je dan via een QR-code op de fles de informatie opvragen.
Tot nu toe was het wel al mogelijk om flessen te traceren, maar niet de inhoud. Deze techniek kan daar verandering in brengen. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld bijmenging van slechts enkele procenten van een andere olie al te detecteren. Het door de EU opgezette S3FOOD project ondersteunt de ontwikkeling van DNA-blockchain. Het vierjarige project heeft als doel de digitalisering van de Europese voedselverwerkende industrie te stimuleren.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Door druk van o.a. milieuorganisaties wordt het veelgevraagde squaleen steeds vaker uit olijfolie onttrokken in plaats van uit haaienleverolie. Maar nog steeds worden onttrokken stoffen niet op het etiket vermeld, zelfs niet als als het gezondheidsbevorderende stoffen betreft. Wellicht biedt bovenstaande test hier een oplossing voor.
Over de bestanddelen in olijfolie: Gezondheidseffecten van kleine bestanddelen van olijfolie