De dioxine-gesel gaat over de markten. Je gelooft niet meer in eieren. Wat moet je als consument? Neem biologisch, hoor je steevast. Dat is wel schoon.

Vergeet het. Buitenkippen zijn vies. Elders op deze site werd het onlangs al gezegd, niet alleen biologische maar ook 'gewone' buitenlopers kun je beter vermijden als je bang bent voor 'gewone' - dus niet door het veevoer gemieterde - dioxine en PCB's.

Ik schreef - vermoed ik - in 2006 voor het eerst over dioxine-eieren. Uit toenmalig onderzoek van het Rikilt bleek dat de grote vrije uitloopbedrijven vermoedelijk de minste problemen hebben omdat de kippen daar het minste buiten lopen.

Een later rapport, uit 2008, over preventie van dioxine in eieren van uitloopkippen stelt:

1) Er zijn aanwijzingen dan grondopname een natuurlijke reactie van de leghen is in geval van vitamine of mineralen tekorten. Regelmatige toediening van vitamines en mineralen door het drinkwater zal mogelijk leiden tot een geringere behoefte om grond op te nemen.

2) Het is niet zozeer de bedrijfsgrootte die een rol speelt bij het dioxinegehalte van het ei, maar de blootstelling van de leghen aan de bronnen van dioxines, die vooral in de uitloop aanwezig zijn. Met andere woorden: hoe langer een leghen in contact kan komen met dioxinebronnen in de uitloop, des te hoger zal het dioxinegehalte in het ei worden. De factor bedrijfsgrootte is op twee manieren verbonden met de uitloopduur van de leghennen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het gebruik van de uitloop afhankelijk is van de koppelgrootte, het aantal dieren. Grote koppels hebben de neiging om een groter deel van de dag binnen te verblijven (Kijlstra et al, 2007). Tot nu toe is voor dit gedrag nog geen wetenschappelijk verklaring gevonden.Daarnaast is gebleken dat grote bedrijven een ander beleid hanteren voor het tijdstip waarop ze de luiken openen. Grote bedrijven openen de luiken pas aan het eind van de ochtend, terwijl bedrijven met kleine koppels vaak geen luiken hebben en de leghennen vanaf zonsopkomst tot de schemering gebruik kunnen maken van de uitloop en dit in de regel ook doen.

Conclusie: de schaalvergroting in de biologische pluimveehouderij heeft het dioxineprobleem als het ware opgelost door minder 'biologisch' te worden.

De 'natuur' is niet meer is, al willen we er graag van dromen. "Vluchten kan niet meer", zongen Frans Halsema en Jenny Arean decennia geleden al. We zijn hen alweer lang vergeten; met Paul de Leeuw klonk dat lied al heel anders. Waarom zijn voorstanders van biologisch iedere keer boos zijn als je duidelijk maakt hoe het zit?
Biologisch kan er niks aan doen.

Toegegeven, het klinkt niet leuk.
Dit artikel afdrukken