Van onze Duitse special affairs correspondent in diervoeders ontvingen wij zojuist het volgende bericht:

Inzake de dioxine is het belangrijk te melden dat de herkomst nog steeds niet bekend is (of is gemaakt). Aanvankelijk werd als bron gewezen naar biodieselproducent Petrotec, een bedrijf met 2 vestigingen. Eén in Emden, goed voor 100.000 ton biodiesel per jaar, en één in Borken, met 85.000 ton biodiesel/jaar.. Die hebben inderdaad vetten (vetzuren om precies te zijn) geleverd aan het verdachte bedrijf Harles & Jentsch (20 km ten Noord-Westen van Hamburg). Dit is (volledig legaal) geleverd via het Nederlandse bedrijf Olivet in Poortugaal. Vanaf H&J werd geleverd - wél illegaal - naar diverse mengvoerbedrijven.

Het vetzuur is een bijproduct van biodieselproductie. Omdat de grondstof daarvoor gebruikte frituurvetten zijn, mag het niet als veevoer worden gebruikt, maar moet het worden afgezet als 'technische vetten'. Die worden meestal gebruikt als biobrandstof in Scandinavische landen, en als hulpmiddel voor verwijderen van inkten uit oud-papier, en als grondstof in de oliochemische industrie.

schuldvraag nog steeds onbeantwoord
Petrotec heeft vanaf het begin (terecht) de schuld ontkend. Het heeft echter vervolgens ook monsters van de oorspronkelijke gebruikte grondstoffen laten onderzoeken op dioxine (bij verschillende laboratoria in NL en Dld). Daaruit zijn géén verhoogde dioxine waardes gekomen. Dat is ook logisch, omdat het zou betekenen dat anders ons frituurvet dioxinehoudend zou zijn!

De berichtgeving over de affaire krijgt er echter een vreemde draai door. Het betekent nl. dat de herkomst van de dioxine volkomen onduidelijk is. De berichten over winstbejag zijn daarmee ook speculatief. H&J wordt van alle kanten verdacht van fraude en knoeierij. Naar de herkomst van de dioxine wordt echter nog gezocht. Zolang we dat niet weten, kunnen we ook nog slecht aangeven wat we als maatregel moeten nemen om dit te voorkomen. Logisch zou echter wel zeker zijn om de verschillende vetstromen fysiek ook te scheiden. Tegelijkertijd is vet een essentieel onderdeel van voeding, dus een totaal verbod zou absurd zijn.

varkensprijs
Wat betreft de ingestorte varkensprijs; Vorige week raakten Duitse varkensproducenten organisaties (in Nedersaksen) volkomen in de stress. Ze zijn met 2 grote slachterijen (particuliere reus Tönnies en coöperatie Westfleisch, beide in Noordrijn-Westfalen) om de tafel gaan zitten. Die slachterijen wilden even geen varkens slachten afkomstig uit Nedersaksen. Daar zaten immers de verdachte bedrijven.De varkensproducenten stelden de vraag: voor welke prijs willen jullie onze varkens wel slachten? De slachters wilden het wel doen voor €1,12 de kilo. Enthousiast, want er valt geld te verdienen aan varkenshouders in nood. En zo werd de waanzinnige daling van 23 cent/kilo een historisch monument van onverantwoordelijke hebzucht die de bron dreigt te worden van paniek. De Duitse slachters zijn echter blij, want ze vriezen lekker de hele berg in en leggen dat over 3 maanden in de marinade om voor lekkere winst als barbecue vlees op de markt te brengen. Het grootste risico op dioxine-vergiftiging zal waarschijnlijk plaatsvinden als de consument de karbonade iets te zwart laat worden op de grill.

In Duitsland was men bij Vion helemaal niet van plan zo diep te zakken. Een cent of 8 was reëel geweest, zo vertelde een inkoper mij. Aangezien het goedkope Duitse vlees nu z'n weg zal vinden naar Nederlandse supermarkten, komt ook hier de prijs onder druk. Nederlandse producenten roepen nu in koor dat onze varkens beter zijn, omdat hier geen dioxine is. Duitse verkopers laten natuurlijk weten dat het Duitse product beter is, want dat is nu immers allemaal gescreend. Relatief gezien begint rond deze tijd een aanloop naar een periode met minder varkens en dus een betere prijs Dat maakt de prijsdaling nu extra zuur, want er is voorlopig geen uitzicht op een periode waarin boeren even adem kunnen halen.

tegengesteld gedrag & onterechte hysterie
Door de dioxine-affaire zijn er natuurlijk inmiddels weer mensen die oproepen tot meer biologische productie (m.n. eieren). Dat is toch wel triest als je bedenkt dat juist de biologische eieren een paar jaar geleden nog waren uitgezonderd van strenge dioxine eisen. Immers, als kippen buiten lopen en gronddeeltjes oppikken, krijgen ze juist veel méér dioxine binnen dan binnen-kippen. Extra gevoelig voor hoger dioxine gehalte waren ook nog eens die biologische kippen die het zonder extra vitamine moesten stellen, zoals blijkt uit onderzoek van WUR/ASG uit 2008.
Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat we voorzichtig en zorgvuldig moeten zijn. Maar rechtvaardigt deze toestand de huidige hysterie die van Duitsland deze week mogelijk op Nederland overslaat? Neen, neen en nog eens neen. Maar het kwaad is geschied. Krijg de geest maar weer eens in de fles
Dit artikel afdrukken