Van onze correspondent in de Verenigde Staten ontvingen we deze link naar Mark Bittman. Een lezing die op Meat the Truth gelijkende cijfers gebruikt om een soortgelijke verhaallijn met een andere uitkomst op te bouwen. Eet weer eten, ook vlees, maar niet gedachtenloos.

Bittman's verhaal is een mix van Michael Pollan, AL Gore en anti-agro-industrie denken. Hij is een 'gewone' eetschrijver die die lijnen bij ekaar pakt en even buiten het schrijven van receptjes en verhaaltjes over eten stapt. Dat is een boeiende ontwikkeling, een teken wellicht van non-activisten die de discussie over dierwelzijn, uitstoot en eetschaarste overnemen. Marianne Thieme - die strijd voor vegetarisme, niet voor dierwelzijn - krijgt concurrentie.

Ik denk dat deze mix van populisme, hele en halve gezondheidswaarheden, niet vermarketingde pleidooien voor echt eten, geen vegetarisme maar wel bewust eten van dieren ('vier je vlees') en het eten van meer planten een trend zet.

Het wachten is op een Chinese culischrijver die dat ook aan de andere kant van de wereld doet. Ik betwijfel alleen of die opstaat. Wij gaan terug naar waar de Chinezen vandaan komen. Dat kon alleen via een omweg. Je moet eerst door de wereld die Bittman's verhaal laat zien. We're only human, ook al is het goeie nieuws van een global world dat we steeds sneller leren.
Dit artikel afdrukken