Zie je het al voor je? Die vrouw?

De Amerikaanse schrijver en vegetariër Jonathan Safran Foer wil af van het taboe op het eten van hondenvlees. 'Want waarom eten we zo vaak varken en nooit hond?'
Volgens hem is een varken minstens zo intelligent en gevoelig als een hond. 'Niet iedereen houdt een hond als gezelschapsdier en een stukje hond is net zo gezond als een varkenslapje’, betoogt hij in de Wall Street Journal. Foer's nieuwste boek Dieren eten kwam eerder deze maand uit.

Welke dieren gegeten worden (en welke niet) is volgens hem vooral cultureel bepaald. 'Fransen houden van hun honden en eten soms paarden; Spanjaarden houden van hun paarden en eten soms koeien en Indiërs houden van hun koeien en eten soms honden.' In de westerse wereld is het niet gebruikelijk om hond te eten. In Europa is het zelfs verboden.

Huisdier in veevoer
Foer stelt dat Amerikanen het eten van honden al een stap dichter zijn genaderd dan Europeanen. 'In de VS worden geëuthanaseerde huisdieren namelijk verwerkt in veevoer, waar dit in de EU sinds deBSE-crisis verboden is.' Volgens Foer is het taboe op het eten van hond onhoudbaar in een wereld waar miljarden omnivoren een lapje vlees bij hun avondeten eisen.

'Als honden zich ongehinderd kunnen voortplanten, zouden we een blijvende stroom van plaatselijke vleesproductie kunnen hebben die weinig energie kost en waar zelfs de meest efficiënte veehouderij bij verbleekt.' 'Voor ecologen en mensen die milieu een warm hart toedragen, is het tijd om toe te geven dat hond een realistisch vleesalternatief is', aldus de schrijver.


bron: meat&meal
Dit artikel afdrukken