Hoe groot de schade aan de akkerbouw- en fruitteeltbedrijven in Limburg is, valt nog niet te overzien. De eerste 200 boeren hebben hun schade gemeld bij LLTB, de Limburgse boerenkoepel, schrijft Trouw. De teller staat om te beginnen op €100 miljoen. In de zwaar getroffen stad Valkenburg liep de eerste schadeschatting woensdag op tot €400 miljoen.

Afwachten
Wat het uiteindelijk gaat worden, is nog afwachten. Het land is nog te nat om de wortels van de gewassen met schoffelapparatuur lucht te geven, om over mogelijke verontreinigingen nog maar niet te spreken, zeggen Niek en Rob de Boer aan de rand van hun verzopen akkers.

Daarbij komt onzekerheid over wat er uiteindelijk vergoed gaat worden. Voor de zogeheten brede weersverzekering geldt een neerslagcriterium. Overstroming is geen neerslag. En hoewel premier Mark Rutte het gebied officieel tot rampgebied heeft verklaard, waardoor de wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) in werking treedt, kunnen boeren nog niet opgelucht ademhalen. De schade kan alleen op het Rijk verhaald worden, als de verzekeraar die niet vergoed. Maar juist uiterwaarden komen niet in aanmerking voor een reguliere verzekering, vanwege de hoge risico’s die deze gronden met zich meebrengen.

'Dubbelzure kersen'
In de in zuid-Limburg geconcentreerde fruitteelt viel wel meer dan genoeg neerslag om aan het criterium te voldoen. Met als gevolg dat vruchten als kersen opzwollen en openbarstten. Hoe zonde is het om 60.000 kilo 'verzopen' morellen (zure kersen) verloren te laten gaan? Met die noodkreet richtte Susanne Görtz van de Fruitboerderij in Baarlo zich tot ZLTO. Samen met maaltijdboxenbedrijf Boerschappen werkten ze een oplossing uit. Boerschappen laat 40.000 kilo morellen persen tot 100% puur kersensap. De teler krijgt een eerlijke prijs, en Boerschappen verzorgt de afzet.
  • Deel
Druk af