Fotocredits: 'Strawberry fields forever',
-Ebelien-
In België groeit het aantal doe-het-zelf plukboerderijen. Het idee is mooi, eten uit de korte keten en je eigen appels oogsten zodat de boer minder kosten heeft en meer kan verdienen. In de praktijk stoten initiatiefnemers op strenge regelgeving.
In het Oost-Vlaamse Heusden bevindt zich plukboerderij Grondig. Daar zijn op 4 hectare zo'n 50 groenten en een tiental fruitsoorten te vinden. Volgens Benny van de Velde, één van de 3 boeren van Grondig, eten daar op dit moment zo'n 800 mensen van, die allemaal in de buurt wonen.
Een paar oude veewagens dienen als opslag voor werkmateriaal en afhaalplek voor groenten. Het toilet is een geïmproviseerd hokje. Volgens Van de Velde moet het tegen 7 september allemaal weg, op last van dwangsommen. Een omgevingsvergunning kregen de boeren niet van de gemeente Destelbergen. Reden: constructies zoals een loods zouden het landschappelijk waardevolle gebied aantasten, schrijft De Standaard. Al drie jaar zijn de boeren in gesprek over een kleine schuur van natuurlijke materialen. Maar daar hebben ze nog steeds geen toestemming voor weten los te krijgen.
Hoe ontstaan dit soort situaties? Volgens Koen Dhoore, die de afgelopen jaren 200 jonge boeren opleidde, komt het omdat veel vernieuwende boerderijen geen landbouwbedrijf hebben dat ze over kunnen nemen. “Ze kunnen alleen gronden krijgen die niemand wil of waar er ruimtelijk niets mogelijk is.”
De Standaard - Regelneverij op de plukboerderij,
26 jul 2023