In de provincie Zuid-Limburg leven naar schatting tussen de 50 à 100 wasberen in het wild. Volgens het provinciebestuur moeten ze worden afgeschoten. Dat meldt De Limburger. De wasbeer behoort tot de ‘invasieve exoten’ in Europa en moet daarom volgens de Europese regelgeving op alle mogelijke manieren bestreden worden.

De PvdD wil de dieren vangen en laten opvangen. Het provinciebestuur wijst die optie af omdat het denkt dat het de dieren niet verhindert om zich toch permanent te vestigen.

Wasberen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Ze zijn tachtig jaar geleden in Duitsland uitgezet voor de jacht. Vanuit Duitsland zijn ze tot in België en Nederland doorgedrongen.

In antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelt het provinciebestuur dat de wasberen een bedreiging vormen voor kwetsbare diersoorten in natuurgebieden, zoals vogels. Daarnaast zorgen de dieren voor schade aan de landbouw en voor overlast in stedelijke gebieden. Ook kan de wasbeer drager zijn van de wasbeerrondworm, de baylisascaris procyonis, die gevaarlijk kan zijn voor de mens. Recent dook een wasbeer op in de bewoonde wereld van Maastricht waar het dier een vrouw beet die haar konijntje uit de bek van het roofdier wilde redden.
1Limburg - Provincie: veel meer wasberen in Limburg dan gedacht
  • Deel
Druk af