Het nieuws van 2 april 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Voedselveiligheid
De gesloten horeca en opkomst van de korte keten laten hun sporen na op het gebied van voedselveiligheid. Dat meldt in ieder geval het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV). Dit agentschap kreeg vorig jaar in totaal 3.605 klachten van consumenten binnen, een daling van 22% ten opzichte van 2019 (VILT, 3.1).

Het totaal aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43% terug. Over restaurants kwam 53% minder klachten binnen, over schoolrestaurants zelfs 70% minder.

De door de coronacrisis gegroeide populariteit van de korte keten ziet het FAVV daarentegen terug in een stijging van het aantal klachten over de korte ketenverkoop. "Mensen zijn door corona meer in de korte keten gaan kopen, ook om de drukke supermarkten te ontlopen," zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. Dat betekent niet dat consumenten minder alert blijven op voedselveiligheid: het aantal klachten over de korte keten steeg van 1 in 2019 naar 21 in 2020.

De meldingen uit de korteketenverkoop lijken op die over supermarktverkopen. Denk aan foutieve houdbaarheidsdata op het etiket, het niet vermelden van allergenen, tekortschietende hygiëne in het bedrijf of van het personeel, lichamelijke klachten na het consumeren van voeding, klachten over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata.

Het FAVV gaat elke klacht na met een feitelijke controle. Dat leidde vorig jaar in 42% van de gevallen tot maatregelen als een waarschuwing, boete of zelfs sluiting van de zaak.

Vieze mondkapjes
De regels voor het gebruik van mondkapjes staan duidelijk op de site van de Rijksoverheid. Maar hoeveel mensen houden zich aan de regels:
  • Gebruik elk mondkapje één keer.
  • Raak je mondkapje alleen met schone handen aan.
  • Houd je mondkapje alleen vast aan het elastiek of touwtje.
  • Pak elke vier uur een schoon mondkapje.
  • Was stoffen mondkapjes dagelijks op 60 graden.

Volgens een enquête van de krant BN DeStem blijkt dat 86% van de respondenten een vies mondkapje draagt. Hoe erg is dat, vroeg RTL Nieuws (3.9) aan Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. Zwietering herhaalt: gebruik een mondkapje één keer en blijf er met je handen vanaf. Dat is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen - het virus kan immers op allerlei plekken zitten waar je met je handen aan komt. Als je dan vervolgens aan het mondkapje zit, is het risico groot dat je jezelf besmet maar ook dat je het virus rondblaast en anderen besmet.

Het is ook gewoon hygiënisch. "Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam, daar zitten veruit de meeste bacteriën." Daar maak je jezelf overigens niet ziek mee, met je eigen bacteriën, maar het is gewoon vies. Vergelijk je mondkapjesroutine gewoon met de gewoonte iedere dag een schone onderbroek aan te trekken. Zwietering: "Dat vindt iedereen heel logisch. En als je het niet doet, gaat het op een gegeven moment toch een beetje stinken."
Dit artikel afdrukken