Oorzaak lastig te achterhalen
Eén van de grootste uitdagingen waar de voedselautoriteiten voor staan bij een uitbraak, is het opsporen van de oorzaak. Denk nog maar eens terug aan de EHEC-crisis van 2011, die eerst aan komkommers, toen aan tomaten en uiteindelijk aan kiemgroenten toegeschreven werd. Toen vorig jaar in Amerika verschillende mensen ziek werden van het eten van tex-mex fastfoodketen Chipotle, werd het ziekmakende ingrediënt ondanks uitgebreide onderzoeken helemaal niet gevonden. Dit keer hadden de autoriteiten een mazzeltje. Nadat het CDC had laten weten een E.coli-uitbraak te onderzoeken, werden in Alaska een aantal gedetineerden ziek - in gevangenissen komen opvallend vaak voedselinfecties voor. De gevangenis bleek romaine-sla gekocht te hebben van een slakweker in de Yuma-regio in Arizona. Yuma is in de wintermaanden de belangrijkste nationale leverancier van groente voor Amerikaanse supermarkten.
Wat volgde was een waarschuwing aan consumenten en restaurants om alle romaine-sla weg te gooienSla-paniek
Wat volgde was een waarschuwing aan consumenten en restaurants om alle romaine-sla weg te gooien en zeker niet op te eten, tenzij zeker was dat de sla niet uit Yuma afkomstig was. Wat daarop weer volgde, was een paniekgolfje waarbij consumenten en masse hun sla dumpten, restaurants in alle toonaarden bezworen dat hun sla toch echt uit Californië en niet Yuma kwam, en er acute schaarste aan romaine-sla - het hoofdingredient van de in de VS geliefde Caesarsalade - ontstond.
In Yuma is het romaine-seizoen inmiddels afgelopen. Toch handhaaft het CDC, nu de eerste dode is gevallen, vooralsnog de waarschuwing "Do not serve or sell any romaine lettuce from the Yuma, Arizona, growing region. This includes whole heads and hearts of romaine, chopped romaine, baby romaine, organic romaine, and salads and salad mixes containing romaine lettuce. Restaurants and retailers should ask their suppliers about the source of their romaine lettuce." De slapaniek zal er verder door toenemen omdat consumenten het product niet meer vertrouwen net zoals dat in Europa gebeurde tijdens de EHEC-crisis. Ook telers van veilig product kunnen er mee blijven zitten. Zo groot kan de impact van een infectie zijn in de eigentijdse grootschaligheid van groenteteelt.
E. coli outbreak linked to romaine lettuce continues. Do not eat or buy ANY type of romaine lettuce unless you can confirm it is not from the Yuma, Arizona growing region. https://t.co/WTdyf3IWsY pic.twitter.com/oFe2KrwBYs
— CDC (@CDCgov) May 2, 2018
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoewel het slaseizoen in Yuma inmiddels al 6 weken voorbij is, loopt de teller van de huidige E.coli uitbraak nog altijd door. Er zijn 5 overlijdensgevallen en 197 zieken in 35 staten geregistreerd, van wie er minstens 89 in het ziekenhuis zijn opgenomen, meldt Bloomberg.
Niks mis met dierlijke mest bij de teelt van sla, maar dan alleen 'oude' gecomposteerde koemest gebruiken, afkomstig van koeien die een vezelrijk dieet van ingekuild gras krijgen (geen maisdieet dus).
drs. Eelco Franz: bron: Salmonella in slablaadjes.
Slaplanten nemen E-Coli bacteriën op en kunnen inwendig besmet raken. De concentraties waarin dit gebeurt zijn volgens Franz zodanig dat je er na consumptie ziek van kunt worden. Bovendien is dan het wassen van sla bij inwendige besmetting zinloos.
#15 Okay Sytske, dat had ik begrepen. 't Voedingscentrum timmert wel (steeds meer) aan de weg, zoals nu ook over het eten bij de 'hippe hamburgertenten'.
#14 Geert,
Fijn om te lezen, maar zoals ik al schreef was mij dit niet bekend.
#13 Sytske, sinds enkele maanden voelt / neemt NVWA wel verantwoordelijkheid over melden van recalls. Zij geven berichten van betrokken bedrijven door op hun website. Maar daarbij ontbreekt info over gevaren en risico’s die leiden tot infecties en besmettingen bij voedsel. Die info - waar Jack naar vroeg bij Dick - geeft ‘t Voedingscentrum wel.