Dat schrijven 'The Atlantic' en 'The New Food Economy' in een gezamenlijk artikel. Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) keken naar de voedselgerelateerde uitbraken van ziekte tussen 1998 en 2014 in de VS. Ze ontdekten dat gevangenen 6 keer vaker ziek werden van eten dan gewone burgers. De grootste uitbraken van voedselvergiftigingen vonden bijna allemaal plaats in gevangenissen. Hun onderzoek is vinden The American Journal of Public Health'.

Hoe vaak
De grootste ziekteveroorzakers van ziekte bleken de bacteriën Clostridium perfringens en Salmonella. De meest voorkomende besmettingsbron was kip of kalkoen die te lang buiten de koeling hadden gelegen. Veel meer vragen kon het onderzoek niet beantwoorden. De onderzoekers wilden vooral weten hoe vaak de ziekte-uitbraken voorkwamen en was niet gericht op het vinden van oorzaken. Volgens Mariel Marlow, één van de onderzoekers, zijn oorzaken ook moeilijk aan te wijzen omdat voedselbereiding per gevangenis verschilt.

Gevangenis problematiek
Regelmatig komen ernstige gevallen van bedorven eten in het nieuws, zoals bedorven kip taco’s en personeel dat rotte aardappels moet serveren. Zulke incidenten worden in de hand gewerkt door lage beschikbare budgetten en slecht beleid. Wat Sara Totonchi van 'the Southern Center for Human Rights' is veel op te lossen door niet meer voor de goedkoopste cateraar te kiezen. Ingehuurde instanties die het voedsel voor gevangenen verzorgen, kunnen ongezien geld in eigen zak steken door goedkoper in te kopen. De verleiding om dat te doen, is bij de allergoedkoopste partijen groot.

Daar komt dan nog bij dat gedetineerden voedsel stelen en verstoppen, maar buiten de koelkast. Sommigen maken er zelfs een alcoholische drank van: pruno van ketchup, fruitresten en suiker. Dat brengt allemaal gezondheidsrisico’s met zich mee. Is er een oplossing?

De CDC's denken dat gevangenispersoneel beter getraind kan worden om gevangenen te behoeden voor het consumeren van bedorven eten; de cateraar doet het niet en de FDA - de Amerikaanse NVWA - houdt geen toezicht op wat gevangenen uithalen met hun eten. Als het zo moet, is de beste oplossing om op vrije voeten te blijven.
Dit artikel afdrukken