De gezondheid van je hart kun je mogelijk verbeteren met een eenvoudige ‘zout-meter’. Dat meldt LiveScience.

Onderzoekers van de universiteit van Kentucky presenteerden de resultaten van hun onderzoek tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association op 16 november.

Zelf meten
De Amerikaanse onderzoekers gaven een groep proefpersonen een apparaat om het zoutgehalte van hun eten te meten en keken of dit iets veranderde aan hun dieet. Aan het onderzoek deden 15 personen met hartfalen en hun verzorgers mee. De proefpersonen moesten gedurende 3 maanden het zoutgehalte van hun warme maaltijd meten en kregen daarnaast gedetailleerde informatie over zoutreductie. Een controlegroep hoefde geen gebruik te maken van het apparaat, maar kreeg van de onderzoekers wel de standaard voedingsinformatie voor patiënten met hartfalen.

Eenvoudig apparaat
Het apparaat dat de proefpersonen gebruikten was vrij simpel: een ijzeren staaf gekoppeld aan een display op batterijen. Het ding kost $40.

Hoewel de ‘zout-meter’ alleen gebruikt kon worden voor vloeibaar en warm eten, verminderden de deelnemers die er gebruik van maakten hun zoutinname. De personen met hartfalen reduceerden hun zoutinname met 7,5% (van 9902 naar 9165 mg per dag) en de groep verzorgenden zelfs met 18% (van 10049 naar 8596 mg per dag). Bovendien zeiden de proefpersonen kleinere verschillen in zoutgehalte te kunnen proeven en meer te kunnen genieten van producten met minder zout. In de controlegroep had de standaard voedingsinformatie alleen geen effect. Volgens onderzoekers is zoutreductie ook belangrijk voor verzorgers. "Wanneer iemand hartfalen heeft, betekent dit dat familieleden ook risico lopen omdat ze vaak hetzelfde eetpatroon hebben" zegt Misook Chung, een van de onderzoekers. In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers na wat de lange-termijn effecten zijn van het gebruik van de ‘zout-meter’.

Sluipmoordenaar
Zout kan de bloeddruk ongemerkt verhogen en zo de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Maar wat is nu een te hoge zoutinname? Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) consumeren Amerikanen gemiddeld 8647mg zout per dag, terwijl de aanbeveling in Amerika maximaal 5849 mg, of voor hartpatiënten 3815 mg per dag is. In Nederland consumeren we gemiddeld 7500 tot 9900 mg per dag (vrouwen en mannen). De Nederlander consumeert daarmee dus ook veel meer dan de richtlijn voor maximale inname: 6000 mg per dag.
Kennelijk helpt een zoutmeter als we dat willen verminderen.

Peper & zout, Joe King
Dit artikel afdrukken