Wel groei, maar dan in vlees
Tönnies groeit gewoon door, met vlees, in Duitsland én in de export. Volgens het Duitse Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) groeit de markt voor rundvlees de komende jaren. In 2017 gingen de Duitsers al 13% meer rundvlees eten; de rundvleesconsumptie per hoofd van de bevolking steeg naar 10 kilo gemiddeld. Reden voor Tönnies om zijn runderslachtcapaciteit te verdubbelen naar 5.000 runderen per dag. Aan varkensvlees aten de Duitsers in 2017 gemiddeld 35,8 kilo, dat is 5 kilo minder dan 10 jaar geleden. Niet getreurd, er zijn volop mogelijkheden om te groeien in bijzonder varkensvlees. Zo neemt Tönnies de modewoorden "buiten houden", "kruidenvarkens" en "Fair+Gut" in de mond, waarmee supermarktketens en boeren zich willen onderscheiden en waarvoor de consument bereid is te betalen. En uiteraard lonkt de export, naar andere Europese landen én naar Azië.
Geen vleesvervangers dus voor Tönnies. Kweekvlees dan? Nee, ook daar moet de topman niets van weten. "Ik geloof niet in laboratoriumvlees," zegt hij in Die Welt het. Zolang Clemens Tönnies de baas is, verkoopt zijn bedrijf alleen "echt en goed vlees".
'Snelgroeiende nichemarkt'
Dat klinkt wel even anders dan hier bij ons. Juist deze week kwam ABN AMRO met een rapport dat stelt dat de nichemarkt voor vleesvervangers snel groeit. De bank voorziet een groei van 6% in 2018 en van 8% in 2019. "Steeds meer consumenten zijn op zoek naar een alternatief voor vlees, vanwege gezondheids-, klimaat- of dierenwelzijnsredenen. Daarnaast neemt het aanbod toe en kunnen de nieuwe vleesvervangers op smaak en structuur beter concurreren met vlees," schrijft de bank. Het is niet meer alle dagen vlees op het bord, maar nog maar 4,8 dagen per week. Toch geven we aan vleesvervangers nog maar een schijntje uit, gemiddeld €10 per huishouden per jaar. Dat steekt schriel af tegen de €640 aan vlees en €140 aan vis, moet de bank erkennen. Alles bij elkaar is de retailwaarde van vleesvervangers nu zo'n €80 miljoen. Genoeg potentie voor groei dus, meent de bank. Tönnies laat zich niet meer verleiden tot investeringen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
John van Kessel Ik kan je verhaal maar slecht volgen. Eén ding is echter duidelijk: volgens jou zijn vleesvervangers milieuvervuilend. Moet ik daaruit opmaken dat ze vervuilender zijn dan vlees? En vooral: Waarom is dat dan?
Waar je aan werkt, dat werkt en -nog belangrijker- doe waar je goed in bent en waar je hart ligt. Dan komt de markt vanzelf. Vlees of vega.
Zet al die mediaaandacht in nederland eens af tegenover de omzet, en dan een gerealiseerde extra omzet van 4 of 5 miljoen per jaar... ik denk dat het eigenlijk vies tegenvalt wat de groei is in dit segment gezien de mediaaandacht en de positie in het winkelschap... Daarnaast gaat de fase van het uitproberen ook weer voorbij. Hoelang blijft de luchtbel van de milieuvervuilende vleesvervanger nog overeind? Tonnies heeft het goed gezien en is ook zeker niet te flauw geweest met de investeringen daarin maar het komt er op de lange termijn gewoon niet uit.