imageZo hebben we straks geen Ik Kies Bewust-logo meer nodig. Het is gewoon een kwestie van een pilletje. Ideaal. Of tegennatuurlijk?

Eetverzadiging is in het brein te meten. Dat blijkt uit Engels onderzoek met magnetische resonantie bij muizen. De resultaten maken inzichtelijk waarom sommige mensen dik worden en anderen niet. Ook kan verschil in eetverzadiging worden verklaard.

Verzadiging
Voorheen was het moeilijk om verzadiging objectief te meten. Als mensen wordt gevraagd wanneer ze vol zitten, heeft bijvoorbeeld de psychologische toestand van de proefpersonen een belangrijke invloed. De plek in de hypothalamus die verzadiging reguleert was al eerder gevonden. Nu hebben onderzoekers de neuronen die verzadiging veroorzaken zichtbaar kunnen maken.
Muizen
Bij hongerige muizen bleken neuronen die een verhoogde activiteit toonden door contrastvloeistof op te lichten. De intensiteit van dit signaal nam af als de muizen minder honger hadden. De muizen kregen hiervoor eetluststimulerende of eetlustremmende stoffen toegediend die de intensiteit van het signaal respectievelijk verhoogden of verlaagden.
Onderzoekers gebruikten al contrastvloeistoffen voor het bestuderen van andere lichaamscellen. Nu zijn voor het eerst ook ‘hongerneuronen’ gedetecteerd.


bron: imperial college met dank aan VMT
Dit artikel afdrukken