imageGisteren rolde het boek De Dood in de Pot? van Florine Boucher en Rijkelt Beumer in de bus. O, wat ziet dat er lekker uit. Ondertitel: 60 lekkere recepten onder de loep. De culinair publiciste zorgde voor de receptuur, de microbioloog voor de griezelverhalen.

Eten letterlijk onder de loep genomen, dan zit je al gauw bij de salmonella en consorten op schoot. Even een citaat bij de mosselen:
Mosselen filtreren tijdens hun maaltijd fytoplankton, kleine algen, uit het water. Capylobacters, salmonella's en virussen komen ook mee en worden geconcentreerd in de kieuwen. Eet je ze rauw - en dat doen meer mensen dan je denkt - dan kom je in de problemen: buikpijn en diarree.
De plaatjes bij de bacteriën en virussen zijn even kleurrijk en smakelijk als die van de ingrediënten van de recepten. Ook de protozoën in de waterkers zien er schitterend uit. Rauwe waterkers is een bron van 'gevaar' met deze beessies, die bacteriën eten, maar niet allemaal. De Legionella-bacterie is bijvoorbeeld sterker. Verstoppen die zich in de protozoën, dan heb je een microbiologisch Paard van Troje in huis, want desinfecterende middelen bereiken de zo verstopte bacteriën niet. Laat al deze informatie de pret niet bederven. Het recept voor soep van courgette en rauwe waterkers is smakelijk: Neem ca 250 gram kleine courgette mét schil, goed afgepoetst, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 85 gram preiwit in reepjes, 1 liter zelfgetrokken magere runderbouillon, 1 bosjes waterkers, gewassen en uitgelekt, zout en zwarte peperkorrels.
De kleine courgettes krijg je meestal in Turske of Marokkaanse winkels en op biologische markten en natuurvoedingswinkels, waar je ook de waterkers kunt krijgen.

De gemiddelde foodlogger kan hiervan zelf soep maken. Wie dat niet kan, meer smakelijke typisch-Florine Boucher-recepten wil, of meer wil weten over de gevaren van ons eten:
De Dood in de Pot?, Rijkelt Beumer en Florine Boucher, uitgeverij Pereboom, ISBN 978 90 77 455 432.
Dit artikel afdrukken