Gisteren rolde het boek De Dood in de Pot? van Florine Boucher en Rijkelt Beumer in de bus. O, wat ziet dat er lekker uit. Ondertitel: 60 lekkere recepten onder de loep. De culinair publiciste zorgde voor de receptuur, de microbioloog voor de griezelverhalen.
Eten letterlijk onder de loep genomen, dan zit je al gauw bij de salmonella en consorten op schoot. Even een citaat bij de mosselen:
Mosselen filtreren tijdens hun maaltijd fytoplankton, kleine algen, uit het water. Capylobacters, salmonella's en virussen komen ook mee en worden geconcentreerd in de kieuwen. Eet je ze rauw - en dat doen meer mensen dan je denkt - dan kom je in de problemen: buikpijn en diarree.
De plaatjes bij de bacteriën en virussen zijn even kleurrijk en smakelijk als die van de ingrediënten van de recepten. Ook de protozoën in de waterkers zien er schitterend uit. Rauwe waterkers is een bron van 'gevaar' met deze beessies, die bacteriën eten, maar niet allemaal. De Legionella-bacterie is bijvoorbeeld sterker. Verstoppen die zich in de protozoën, dan heb je een microbiologisch Paard van Troje in huis, want desinfecterende middelen bereiken de zo verstopte bacteriën niet. Laat al deze informatie de pret niet bederven. Het recept voor soep van courgette en rauwe waterkers is smakelijk: Neem ca 250 gram kleine courgette mét schil, goed afgepoetst, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 85 gram preiwit in reepjes, 1 liter zelfgetrokken magere runderbouillon, 1 bosjes waterkers, gewassen en uitgelekt, zout en zwarte peperkorrels.
De kleine courgettes krijg je meestal in Turske of Marokkaanse winkels en op biologische markten en natuurvoedingswinkels, waar je ook de waterkers kunt krijgen.
De gemiddelde foodlogger kan hiervan zelf soep maken. Wie dat niet kan, meer smakelijke typisch-Florine Boucher-recepten wil, of meer wil weten over de gevaren van ons eten:
De Dood in de Pot?, Rijkelt Beumer en Florine Boucher, uitgeverij Pereboom, ISBN 978 90 77 455 432.
Dit artikel afdrukken
Eten letterlijk onder de loep genomen, dan zit je al gauw bij de salmonella en consorten op schoot. Even een citaat bij de mosselen:
Mosselen filtreren tijdens hun maaltijd fytoplankton, kleine algen, uit het water. Capylobacters, salmonella's en virussen komen ook mee en worden geconcentreerd in de kieuwen. Eet je ze rauw - en dat doen meer mensen dan je denkt - dan kom je in de problemen: buikpijn en diarree.
De plaatjes bij de bacteriën en virussen zijn even kleurrijk en smakelijk als die van de ingrediënten van de recepten. Ook de protozoën in de waterkers zien er schitterend uit. Rauwe waterkers is een bron van 'gevaar' met deze beessies, die bacteriën eten, maar niet allemaal. De Legionella-bacterie is bijvoorbeeld sterker. Verstoppen die zich in de protozoën, dan heb je een microbiologisch Paard van Troje in huis, want desinfecterende middelen bereiken de zo verstopte bacteriën niet. Laat al deze informatie de pret niet bederven. Het recept voor soep van courgette en rauwe waterkers is smakelijk: Neem ca 250 gram kleine courgette mét schil, goed afgepoetst, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 85 gram preiwit in reepjes, 1 liter zelfgetrokken magere runderbouillon, 1 bosjes waterkers, gewassen en uitgelekt, zout en zwarte peperkorrels.
De kleine courgettes krijg je meestal in Turske of Marokkaanse winkels en op biologische markten en natuurvoedingswinkels, waar je ook de waterkers kunt krijgen.
De gemiddelde foodlogger kan hiervan zelf soep maken. Wie dat niet kan, meer smakelijke typisch-Florine Boucher-recepten wil, of meer wil weten over de gevaren van ons eten:
De Dood in de Pot?, Rijkelt Beumer en Florine Boucher, uitgeverij Pereboom, ISBN 978 90 77 455 432.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Lizet ben je niet bang dat al die beestjes en enge ziekten afschrikken? Ik vrees dat deze combi niet gaat werken.
Zelf ben ik overigens niet zo bang voor die beestjes. Wij hebben die beestjes nu eenmaal nodig om te overleven.
Nee, juist niet, het staat er heel overzichtelijk in, zodat je weet wáár het fout kan gaan en wat je kunt doen om dat te beteugelen. Het wordt heel goed uitgelegd en ook nog eens geestig. Voor de worstliefhebbers ook iets over verse merguez van rund- en schapenvlees. Over de gevaren van in de zon drogen, maar dat wanneer het water in de worst droogt, de bacteriegroei stopt. en als je ze maar goed bakt en door en door verhit is er niets aan de hand. Als er colorosozout (keukenzout met nitriet) is gebruikt dan houdt dat de bacteriesporen weer tegen.
Toch allemaal wel leuk. En dsarboven een prachtig recept voor merguez met witte bonen.
Dat is weer eens een origineel kookboekidee, hoewel meer iets voor Halloween. Er bestaat geloof ik ook ergens een lijstje van beroemde mensen die door eten dood zijn gegaan. Het lamprei-verhaal van Hendrik I etc.
Nee, echt niet voor Halloween, gewoon weten wat je eet. En het beroemdste sterfgeval dankzij eten dat ik ken is de grafheuvelbewoner uit de Vlaardingencultuur die in een visgraat gestikt was. Opgegraven op de Hazendonk, Alblasserwaard, met graat en al. Klokbekercultuur.
Wouter, wist je dat planten verschrikkelijk mutageen zijn? Levensgevaarlijk! Het is iedere dag halloween. Daarom inderdaad: weet wat je eet, dan krijg je tenminste gevoel voor de waarde van een korrel zout.