Erosie is Nathanael Johnsons persoonlijke nachtmerrie. Het lijkt een weinig spannend onderwerp, zegt hij: "op de lijst met de meest vervelende onderwerpen, komt erosie net na wachtmuziek en net voor andermans dromen". Toch is het van levensbelang. "Zonder de paar centimeters topsoil die we gebruiken om ons voedsel te telen, zou de aarde in apocalyptische chaos terechtkomen, en juist die topsoil erodeert weg."

Dat komt in het filmpje op een schattige manier aan de orde. Kijk dus door het vrolijk gebrachte verhaaltje, het opwekkende muziekje en de sympathieke animaties heen, en realiseer je de strekking en reikwijdte van het probleem.

Als we niet beter omgaan met de landbouwgrond die ons ter beschikking staat, zullen we steeds meer bossen moeten kappen om maar voedsel te kunnen telen. Daardoor wordt het probleem nog groter, want het stelt nog meer kostbare topsoil bloot aan erosie. In de woorden van Johnson: "Om het ervan in je broek te doen."

UPDATE: Dagelijks, voegde Dick Belderbos hieronder in de commentaren toe, gaat 33.000 hectare verloren door erosie van topsoil. Zo verdwijnt jaarlijks 12 miljoen hectare landbouwgrond omdat die erodeert in een tempo dat 30 tot 35 maal sneller ligt dan vroeger, volgens De Wereld Morgen.Het filmpje, van MinuteEarth, is gesponsord door Soylent.com, het bedrijf dat 'echt eten' vervangt door een poeder dat alle dagelijks benodigde nutriënten bevat. Die zijn voor een groot deel niet van landbouwgewassen afkomstig, maar van speciaal gekweekte algen. Nathanael zegt daarover: "Ik denk niet dat Soylent een werkelijk realistische oplossing biedt". Hij ziet meer in de oplossingen in het filmpje, waarmee 95% van het erosieverlies tegengegaan kan worden.
Dit artikel afdrukken