Van de 296 personen die in totaal meededen aan een test van het UMC in Utrecht naar de mogelijk remmende werking van alvleesklierontsteking door middel van probiotica overleden er 24. Een aantal daarvan waarschijnlijk als gevolg van het geteste middel. Hun nabestaanden zijn gisteren over deze toedracht ingelicht.
Maar liefst 16% van de proefpersonen overleed. Hun aandeel ligt 60% hoger dan de normale sterfte onder patienten met alvleesklierontsteking. In de controlegroep lag de sterfte lager (40%). De proef liep tussen 2004 en 2007.
Een dergelijke krachtige werking hadden de onderzoekers niet verwacht. Zeker niet in negatieve zin.
We weten nu zeker dat pro-biotica in een medische omgeving tenminste iets doen, ook al werken ze blijkens onderzoek van Martijn Katan op een andere plek in de darmen dan waar ze voor bedoeld zijn.
Yakult, Vifit, Activia en soortgelijke producten zullen er niet blij mee zijn. Toch een waarschuwing dat eten voedsel is en geen medicijn? Nee, dat zou tendentieus zijn, want het ging hier ongetwijfeld om een medicijn en niet om een 'geturbode' Yakult. Niettemin wordt de supermarkt wel een-beûtje-een-drogisterij met al die health foods.
NB (17:06h) Een betrouwbare bron laat me zojuist weten dat dit nieuws al in november in een kleine kring bekend was. Deze bron signaleert terecht dat het vreemd is dat het pas nu naar buiten wordt gebracht.
Er zitten nl. nogal wat ethische consequenties aan. Heeft het UMC wellicht grenzen overschreden of had het goede redenen om het nieuws nu pas naar buiten te brengen?
Als dit verder bekend wordt, mag ik aannemen dat het ziekenhuis met nader nieuws naar buiten zal moeten komen.
Inmiddels wordt de VWA opgeroepen om te onderzoeken of Yakult nog wel veilig is. Een verhaal met een staart dus. Ik heb het nieuws nog niet gezien op de internationale foodsites, maar dat zal vast niet lang op zich laten wachten
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die twee maanden uitstel, Dick, lijken me vrij logisch, gezien de branche: eerst natuurlijk nog een keer de gegevens goed checken, kijken of er tijdens het onderzoek geen fouten gemaakt zijn, nog een keer andere studies bekijken, dan overleg met juristen, vervolgens moet PR een brief opstellen voor betrokkenen, die de juristen weer moeten lezen.....
Ik vind het nóg snel gegaan.
De Frankenfood-lobby duwt de Afrikanen al jaren ongevraagd genetisch gemanipuleerd graan door de strot, onder het mom van voedselhulp.
Honger als commerce
Inderdaad, goeie vraag van Rene: "wie betaalde dit onderzoek"?
Al was het Yakult of Danone (wat ik niet vermoed, maar ik weet het echt niet): doet dat er toe in geval van een heel duidelijk gedefinieerde vraag? Heel duidelijk is dat met de uitkomsten beslist niet is geknoeid, hoewel het wel even duurde voor ze naar buiten kwamen.
Daar zou ik wel meer van willen weten: vanwaar die dikke 2 maanden uitstel?
is bekend wie het onderzoek heeft betaald?
"De conclusie die je wel kunt trekken is dat probiotica niet helpen bij pancreatitis."
Ook die conclusie kan je volgens mij nog niet trekken. Vast staat dat er significante verschillen zijn tussen de twee groepen, maar zolang je nog niet precies weet wat de oorzaak is van die verschillen kan je geen conclusies trekken. Wie weet hebben de probiotica invloed gehad op de sondevoeding en zal de conclusie luiden dat probiotica alléén misschien wel goed zijn (schijnt in andere onderzoeken aangetoond te zijn), en desbetreffende sondevoeding op zich ook, maar de combinatie niet. Er is van alles denkbaar.