Een verrassend en alarmerend nieuwtje werd vandaag bekend: probiotica zijn mogelijk fataal.

Van de 296 personen die in totaal meededen aan een test van het UMC in Utrecht naar de mogelijk remmende werking van alvleesklierontsteking door middel van probiotica overleden er 24. Een aantal daarvan waarschijnlijk als gevolg van het geteste middel. Hun nabestaanden zijn gisteren over deze toedracht ingelicht.
Maar liefst 16% van de proefpersonen overleed. Hun aandeel ligt 60% hoger dan de normale sterfte onder patienten met alvleesklierontsteking. In de controlegroep lag de sterfte lager (40%). De proef liep tussen 2004 en 2007.

Een dergelijke krachtige werking hadden de onderzoekers niet verwacht. Zeker niet in negatieve zin.

We weten nu zeker dat pro-biotica in een medische omgeving tenminste iets doen, ook al werken ze blijkens onderzoek van Martijn Katan op een andere plek in de darmen dan waar ze voor bedoeld zijn.

Yakult, Vifit, Activia en soortgelijke producten zullen er niet blij mee zijn. Toch een waarschuwing dat eten voedsel is en geen medicijn? Nee, dat zou tendentieus zijn, want het ging hier ongetwijfeld om een medicijn en niet om een 'geturbode' Yakult. Niettemin wordt de supermarkt wel een-beûtje-een-drogisterij met al die health foods.

NB (17:06h) Een betrouwbare bron laat me zojuist weten dat dit nieuws al in november in een kleine kring bekend was. Deze bron signaleert terecht dat het vreemd is dat het pas nu naar buiten wordt gebracht.

Er zitten nl. nogal wat ethische consequenties aan. Heeft het UMC wellicht grenzen overschreden of had het goede redenen om het nieuws nu pas naar buiten te brengen?

Als dit verder bekend wordt, mag ik aannemen dat het ziekenhuis met nader nieuws naar buiten zal moeten komen.

Inmiddels wordt de VWA opgeroepen om te onderzoeken of Yakult nog wel veilig is. Een verhaal met een staart dus. Ik heb het nieuws nog niet gezien op de internationale foodsites, maar dat zal vast niet lang op zich laten wachten
Dit artikel afdrukken