image De groep dikste Amerikanen die 45 kilo of meer te zwaar zijn, dijt het snelste uit in de Verenigde Staten. Het aantal allerzwaarsten is volgens gisteren gepubliceerd onderzoek tussen 2000 en 2005 met 50 procent toegenomen.

Dat is een uitzonderlijke snelle groei van de groep, zeker gezien de grotere aandacht voor de risico's van overgewicht. Ook meer medisch ingrijpen om overgewicht te voorkomen of te niet te doen, heeft kennelijk geen greep op het aantal allerzwaarsten, zo berichtte het onafhankelijke onderzoekscentrum Rand Corporation. Het centrum ging af op door derden zelf opgegeven lichaamsgewichten die derhalve mogelijk onderschat zijn. Dikke mensen werden ingedeeld aan de hand van de index lichaamsmassa, het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte van een persoon in meters.
De groep die uitkwam op 30 of meer groeide over de genoemde vijf jaar met 24 procent. Maar binnen deze groep nam het aantal mensen dat uitkwam op 40 of hoger toe met 50 procent. De topzware groep met 50 of meer groeide zelfs met 75 procent.
Meer dan 30 procent van de Amerikanen is iets te zwaar met een lichaamsgewichtsindex van 25 tot en met 29. Daarnaast is nog eens 30 procent veel te zwaar met een index van 30 en meer.

bron: stentor
Dit artikel afdrukken