En gewoon doorgaan met wat hij doet.

Dat zeg ik niet. Ik zou niet durven. Dat zegt boerenvoorman Wyno Zwanenburg van de onder Wien van den Brink roemruchte Nederlandse Vereniging voor Varkenshouders. Zijn woorden zijn te lezen in boerenkrant Agrarisch Dagblad van gisteren.

Zwanenburg bedoelt dat boeren niet moeten reageren op het ‘nieuws’ dat organisaties als Varkens in Nood in komkommertijd onder de aandacht van het publiek weten te krijgen. Vorig jaar zomer ontdekte Varkens in Nood grote biggensterfte in Nederland. Het bleek onwaar. Vorige week ontdekte de organisatie hongerende zeugen bij varkenshouders. Het ziet ernaar uit dat ze ditmaal ontdekt hebben dat varkenshouders obesitas gelukkig beter weten te bestrijden dan humane gezondheidswerkers. Het werkelijke probleem is en blijft financiering voor een leuker varkensleven en een behapbaar stalsysteem. De jongste komkommerpropaganda draagt daar niets aan bij.

Natuurlijk, ik zet de kop expres een beetje aan, want ik wil het wel eens van foodlog.nl weten: kan de boer zich permitteren om gewoon te doen alsof er niks aan de hand is?Ik geef mijn mening alvast. Nee, dat kan hij niet.

De wereld bestaat uit communicatie. In de late Middeleeuwen praatten degenen die de communicatie in handen hadden de wereld plat en dus was hij plat en woonde God in de hemelen. De wereld ging er anders uitzien naarmate iedereen met kennis van zaken toegang kreeg tot communicatie.

Boeren communiceren niet. Daarom kan er zoveel onzin de wereld in worden gestuurd. Dat is het probleem nou juist. Columbus viel niet over de rand,
maar wij moeten denken dat hij dat wel deed. Qua boerencommunicatie leven we in moderne middeleeuwen.
Dit artikel afdrukken