Via de Wildplukwijzer natuurlijk, al sinds 2009. En per vandaag gaat dat zelfs nog makkelijker, want de Wildplukwijzer is vernieuwd. De oude wildplukwijzer groeide uit haar voegen. Er stonden inmiddels zo veel bomen en planten op (dank!) dat Google ze over drie verschillende pagina’s verdeelde. Dat was onhandig. En wat meer functionaliteit, bijvoorbeeld zoeken op type vrucht of seizoen, was ook van harte welkom. Wat wil het toeval: dat, en nog veel meer, is nu beschikbaar in de nieuwe wildplukwijzer! Via www.wildplukwijzer.nl en een aan de site gekoppelde android app (sorry, die iphone app komt heus ook nog wel) kun je alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten in Nederland vinden, en helpen in kaart te brengen. De kaart is openbaar, iedereen kan zelf bomen, struiken of kruiden toevoegen. Helemaal 2.0. Helemaal eenvoudig. Pluk naast de Petteflat!

De vernieuwde Wildplukwijzer kent tal van nieuwe functies:
- De mogelijkheid om te zoeken op soort, bijvoorbeeld appels, hazelnoot of daslook
- Zoeken op seizoen. Dus alleen plukplekken laten zien waar op dit moment wat te plukken valt. Want pruimen zoeken in de lente heeft niet zo veel zin.
- Zoeken op adres, of huidige locatie gebaseerd op GPS of 3g.
- Een gratis android app, waardoor je ook op de fiets plukplekken kunt vinden én markeren.
- Een integratie met de Wildplukwiki van Slowfood’s Oogsten zonder Zaaien. Elke plukplek bevat een verwijzing naar de uitgebreide beschrijving van de soort in de Wildplukwiki. Én andersom, vind bij elke beschrijving op de Wildplukwiki onmiddellijk een plukplek bij jou in de buurt.
- De mogelijkheid tot het toevoegen van foto’s van plukplekken, waardoor ze nog makkelijker terug te vinden zijn.

De Wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateetons (wateetons.com en auteur van het Handboek voor de Vinex-jager en Over Worst) en kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien (www.oogstenzonderzaaien.nl) van Slowfood Nederland.

Je vind de wildplukwijzer op www.wildplukwijzer.nl.
Dit artikel afdrukken