Hoop is iets van alle dagen, zo ook in de oudheid en in Bijbelse vertellingen. Nadat de wereld zich weer eens misdragen had en de Schepper er klaar mee was, koos Noah het ruime sop. Steeds werd er weer smachtend uitgekeken naar een teken van land in zicht. Er was hoop; er kwam verlossing. De vredesduif kwam terug met een takje, eentje van een olijfboom. Kijk, dat is nog eens mooi!

In de Griekse mythologie had Zeus een wedstrijd uitgeschreven: diegene die de Atheners het meest nuttige geschenk gaf, zou de stad Athene krijgen. Poseidon, god van de zee, gaf een paard; Athena, godin van de wijsheid, een olijfboom. Beiden hoopten dat ze de wedstrijd zouden winnen, maar Athena won. Een paard is maar een paard, maar een olijfboom is meer dan een olijfboom. Het is voedsel, vruchtbaarheid, gezondheid, licht, en nog zoveel meer.

Olijfoliecompetitie
Ik heb ook mijn eigen wedstrijd: de Amsterdam International Olive Oil Competition. Komend jaar wordt de wedstrijd voor de derde keer georganiseerd. Top olijfolieproducenten uit de hele wereld laten hun vloeibare goud proeven door een internationale professionele jury en een nationale chefs jury onder leiding van tv-chef Alain Caron. Het was een spannende tijd en ik hoopte op 40 deelnemers. Uiteindelijk namen er maar liefst 104 producenten deel uit alle uithoeken van de wereld: van Japan tot de VS, van Zuid-Afrika tot Frankrijk, van Jordanië tot Libanon en van Marokko tot Spanje.

Het is een fantastisch positief netwerk geworden waar iedereen ervaringen en verhalen met elkaar deelt
Wat zo ontzettend leuk was, is de erkenning die je krijgt als je zoveel mensen bij elkaar brengt. Tijdens de prijsuitreiking waren niet alleen producenten uit de hele wereld, foodies, chefs en media aanwezig, maar ook ambassadeurs en vertegenwoordigers uit onder andere Turkije, Griekenland, Italië, Albanië, Jordanië en Kroatië; een geweldige buzz. Het is een fantastisch positief netwerk geworden waar iedereen ervaringen en verhalen met elkaar deelt. Dat succes vind ik hoopvol.

Hoop en geloof
In deze roerige tijden gaat het niet over Griekse mythologie of Bijbelse vertellingen. Alhoewel veel ellende altijd weer begint met geloof, macht, wraak, jaloezie en andere doodzonden. Ik vrees dat er altijd mensen zijn die politieke of militaire macht misbruiken ten koste van anderen. Daar moeten we van doordrongen zijn. Bestaanszekerheid in Nederland is een belangrijk punt, maar dat lukt alleen wanneer wij de geopolitieke verhoudingen in de wereld herkennen en daarop inspelen. Dat heeft een andere strategie nodig dan hoop.

Ik wens iedereen al het goede voor 2024 en dat ieders dromen mogen uitkomen. Ook hoop ik op een goede olijvenoogst komend jaar, want die was, to put it mildly, bagger de afgelopen twee jaren.
Dit artikel afdrukken