Maar Wulpen en Adinkerke waren, voor de aanleg van de E40 naar Calais, moeilijk bereikbaar, Bachten de Kupe. In 1953 besliste Florizoone om zijn activiteit te verplaatsen naar Brussel. Meli ging honing verpakken in de Scheldestraat in Molenbeek. Het gebouw, oorspronkelijk uit 1908 staat er nog, het was daarvoor een drankenhandel. Vandaag huist er een reclamebureau.
Honderd jaar geleden was honing een luxeproduct voor de burgerij. Alberic Florizoone maakte er volksvoedsel vanMaar ook in het Brusselse kwam er een pretpark. Niet veel mensen weten nog dat recht tegenover de Drijpikkel – tussen Laken en Meise – ook een Meli Park opende in de jaren 1950. De Drijpikkel was een populaire bestemming voor zondagswandelingen, bereikbaar met de tram. Er waren dieren en een speeltuin. Het witte gebouw waar de honingpotjes werden verkocht, staat er ook nog, maar is ongebruikt. De attracties verhuisden naar de Heizel voor de Wereldtentoonstelling van 1958, waar de hele wereld de ‘Dansende Fonteinen’ van Meli kwam bewonderen. Ook lang na de sluiting van Expo 58 bleef Meli er open met speelterreinen en een zoo. Dat was de dierentuin waaruit op het einde de halsbandparkieten ontsnapten die nu heel het gewest hebben ingepalmd. Het bedrijf is intussen verhuisd naar Veurne.
Honderd jaar geleden was honing een luxeproduct voor de burgerij. Alberic Florizoone maakte er volksvoedsel van. Hier een ongewoon recept van de keizer van de Belgische keuken, Gaston Clément: polenta met honing.
Recept
Strooi in een liter melk 50 gram geel maismeel, polenta. Doe er een snuif zout bij en 100 gram suiker. Laat roerend koken tot het mengsel dik wordt. Stort het dan uit op een geoliede plaat en laat afkoelen. Snij de polenta in ruiten die u insmeert met honing. Schik op een schotel en geef er rodebessenconfituur bij.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Doe nog wat kaneelstok of vanille - een stuk schil - bij het koken ;)
ps
De ene honing is de andere niet dus. Smaakverschillen enorm. Kwaliteiten ook. Onverhit (of max 55 graden) geslingerd - om de enzymen intact te houden - in ieder geval belangrijk.
pps
de bekende Baklava tegenwoordig in suikerstroop... maar dat was origineel ook met honing of dadel(druiven)stroop. En de pannenkoek uit de 19e eeuw hier? (geen idee)
#1 Wouter,
De in ruiten gesneden polenta wordt besmeerd met honing.
Eh..Polenta met honing zonder honing?
Ik neem aan dat de suiker door honing vervangen moet worden?