De adel vond ze heerlijk, maar ze verdwenen door een exoot. Nederlandse binnenwateren worden van oudsher bevolkt door de Europese rivierkreeft.

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen Europese rivierkreeften volop voor in Nederland. Daarna nam hun aantal snel af door de opmars van Amerikaanse soortgenoten in onze wateren.

Uitzetten
Amerikaanse rivierkreeften, die in Nederland zijn geïmporteerd, vermeerderden zich explosief en brachten bovendien een schimmelziekte mee waaraan de Europese kreeften doodgaan. Ook door watervervuiling zijn de beesten vrijwel overal verdwenen.

Alterra deed in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar het behoud van een van de meest bedreigde diersoorten van Nederland en maakte een reddingsplan. De vijver op Groot Warnsborn moet worden schoongemaakt en meer oeverbegroeiing krijgen, zodat de kreeften zich kunnen verstoppen.Alterra heeft ook tien andere plekken aangewezen waar een populatie kreeften een kans heeft. GLK wil om te beginnen kreeften uitzetten op vijf plekken, waaronder de vijver bij Kasteel Rosendael in Rozendaal. Voor het reddingsplan is slechts 7.500 euro nodig.

GLK is maandag gestart met crowdfunding. Vooralsnog blijft de meter nog ver onder de € 500 steken.

Fotocredits: Astacus Astacus, Wikimedia
Dit artikel afdrukken