3
Fotocredits: 'Rivierkreeftjes', Pxfuel

Flash PerspectiefSlimmer Amerikaanse rivierkreeft vangen met grotere fuiken

Een nieuwe methode met grotere fuiken om Amerikaanse rivierkreeften te vangen blijkt een succes, aldus Vroege Vogels. In de Molenpolder in Tienhoven (provincie Utrecht) loopt een pilot onder leiding van Ecologisch adviesbureau ATKB.

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve soort in Nederland. Het beestje vreet alles op wat het tegenkomt en woelt de grond om. Zo komt er geen licht meer op de bodem en sterft het leven daar af. Sinds de komst van de rivierkreeft in de Molenpolder is het kaal onder water.

Waterschappen doen er daarom alles aan om van de rivierkreeft af te komen. Er bestaan fuiken om de rivierkreeft weg te vangen, maar het gebruik is arbeidsintensief en dieronvriendelijk. De bestaande fuiken zijn klein, dus er zijn er veel van nodig. In de Molenpolder stonden er 3.000. Het legen daarvan kost tijd. Daarnaast zitten de rivierkreeften langere tijd opgepropt in een kleine ruimte. De kreeften worden dan agressief en gaan elkaar doden.

De nieuwe fuik is een stuk groter en langer. De onderzoekers hoeven nu minder fuiken te legen en ze zien nog maar zelden dode rivierkreeften of andere vissen in de doos liggen, omdat de kreeften meer ruimte hebben.

De honderden kilo’s rivierkreeft die de onderzoekers in de polder vangen, komen uiteindelijk op ons bord terecht. Je koopt ze in visspeciaalzaken; die in de supermarkt komen doorgaans uit het buitenland omdat grootwinkelbedrijven leveringszekerheid en volume nodig hebben.

radio1 - Nieuwe vangstmethode Amerikaanse rivierkreeft, 17 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #3
  • 8 jan '24
  • 9:02

#2. Inderdaad. Schilthuizen noemt in de uitzending van Focus de Amerikaanse vogelkers als voorbeeld. Die invasieve exoot wordt door steeds meer insecten aangevreten.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 5 jan '24
  • 22:32

#1 Fréderique, tav Menno Schilthuizen: "Volgens Menno Schilthuizen van Naturalis heeft het bestrijden van de exoot nog een ander nadeel: door het wegvangen van de kreeften vertraag je het evolutieproces. Exoten krijgen vanzelf vijanden en concurrenten, maar dat proces duurt door het wegvangen alleen maar langer."
Geldt dit ook voor andere exoten? Bijvoorbeeld aziatische horenaar, buxusmot, japanse duizendknoop, chinese hemelboom? Zoiets als laat maar rondvliegen of voortwoekeren, dan komt er vanzelf wel de klad in, en dat duurt alleen maar langer als je ze bestrijdt?

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 5 jan '24
  • 18:00

Het wegvangen van de Amerikaanse rivierkreeft kan het probleem alleen maar verergeren, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

De grootste en dominantste rivierkreeften krijgen het lokaas in de fuiken als eerste te pakken. De grote, dominante rivierkreeften eten ook de kleinere kreeften op. Bij het wegvangen van de grotere kreeften, hebben de kleinere kreeften dus meer overlevingskans. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwtjes rivierkreeften gemiddeld 1,5 keer kleiner en dus jonger zijn als ze beginnen met eitjes leggen als compensatie. Dit kan dus onbedoeld zorgen voor een grotere populatie.

Volgens Menno Schilthuizen van Naturalis heeft het bestrijden van de exoot nog een ander nadeel: door het wegvangen van de kreeften vertraag je het evolutieproces. Exoten krijgen vanzelf vijanden en concurrenten, maar dat proces duurt door het wegvangen alleen maar langer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.