2
Fotocredits: 'Procambarus clarkii', Fabio Bruna

Flash VoedselketenBoeren mogen op rivierkreeftjacht

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot. Dat betekent dat het beestje actief bestreden moet worden. Toch mag niet iedereen zomaar op Amerikaanse rivierkreeft gaan vissen. In Nederland is de vangst voorbehouden aan de beroepsmatige binnenvisserij. Professionele vissers hebben de kennis, middelen én keten om verantwoord kreeftjes te kunnen vangen.

Als gemeenten en waterbeheerders speciale wegvangacties opzetten, zoals twee jaar geleden in Ede, wil het nog wel eens mis gaan. Daar bleek voor de 12.000 gevangen kreeftjes geen opslag en afzet te vinden, met als gevolg dat ze alsnog weggegooid moesten worden. Pure voedselverspilling. Plaagkreeft - want dat is het - moet je meteen opeten.

Dus stelde VVD-er Thom van Campen in een motie voor om ook boeren en sportvissers op rivierkreeft te laten vissen. Geen probleem voor de Kamer, die van de regering eist om per het tweede kwartaal van 2024 een regeling opgetuigd te hebben, aldus RTL Nieuws. En ondanks protest van VVD-minister van Natuur en Stikstof, Christianne Van de Wal. Die vreest in Nieuwe Oogst voor "heel veel ecologische nevenschade" en meer bijvangst, bijvoorbeeld van de streng beschermde aal.

Daar heeft de Kamer in voorzien: de motie benadrukt dat de vangstverruiming alleen geldt voor boeren en sportvissers en dat op verantwoorde wijze met fuik en kreeftenkorf te werk gegaan wordt. Hoe daar op gehandhaafd moet worden, vermeldt de motie niet.

Nieuwe Oogst - Boer mag van Kamer straks op rivierkreeft vissen, 18 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 19 okt '23
  • 0:06

Naast de Japanse Duizendknoop had von Siebold ook de Japanse Kers, Hortensia en de Blauwe Regen naar hier meegenomen uit Japan. Daar wordt nooit over geklaagd dat ze invasieve exoten zijn, want die zijn makkelijk in de omgang en doen wat er gezegd wordt.

Maar de eveneens prachtige Duizendknoop is eigenzinnig en gedraagt zich niet zoals van hem verwacht wordt. Dan komt het aan op regiekwaliteiten, als die er niet zijn lig je eruit bij de tuin- en groenliefhebbers waarvan de meesten ook zo gek zijn op gazonnetjes zo strak als biljartlakens.

Maak van de nood een deugd en eet ze voor straf op want daar hebben ze niet van terug. Ook schijnen ze al duizenden jaren traditioneel medicinaal gebruikt te worden. De Japanse bladvlo is er ook dol op.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 18 okt '23
  • 22:05

En wat doen we met de Japanse Duizendknoop? Bij ons doet de Gemeente niets, en zo te zien elders ook weinig of niets, de omvang blijft groeien. Wordt wel steeds beter in kaart gebracht, ziet er indrukwekkend uit zoals: Japanse Duizendknoop gem. Rheden.
Handig als je daar een huis met tuin zónder Japanse Duizendknoop zoekt . . . . .

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.