In een persbericht schrijft de Consumentenbond:
De politieke onrust rondom de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) baart de Consumentenbond ernstig zorgen. De NVWA is jarenlang kapot bezuinigd en tandeloos gemaakt. Net nu het verbeterplan van de NVWA op stoom komt, morrelen sommige politieke partijen weer aan de NVWA.

Uit diverse rapportages blijkt dat de NVWA onvoldoende middelen heeft om haar taken goed uit te kunnen voeren. De Consumentenbond vindt dit onacceptabel en wil dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en zich realiseert dat goed toezicht geld kost.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Een strenge en rechtvaardige NVWA is in ieders belang. Wij roepen politici op om naar de feiten te kijken en niet af te gaan op verhalen van klagende ondernemers. Het verscherpte toezicht in de pluimveeslachterijen en visverwerking werpt zijn vruchten al af op het gebied van voedselveiligheid. Dit is goed voor consumenten en voor het imago van de sector.’


De Consumentenbond neemt de gelegenheid te baat te pleiten voor verdere openbaarmaking van inspectiegegevens in de horeca en andere sectoren. Ook wil de Consumentenbond dat de NVWA "grif gebruik gaat maken van de aankomende bevoegdheid om hogere boetes op te leggen".
Dit artikel afdrukken