De Consumentenbond heeft een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma gestuurd waarmee de organisatie wil afdwingen dat de bezuinigingen op de NVWA van de afgelopen 10 jaar teruggedraaid worden. Directeur Bart Combé spreekt van 'politiek mismanagement' naar aanleiding van de constatering 'door nationale en internationale experts' dat het voedseltoezicht in Nederland faalt en daarmee de voedselveiligheid in het geding is.

Combé zegt in de Financiële Telegraaf: "De controles op voedselveiligheid staan onder druk. Maar de controles op voedselfraude, misleiding en verkeerde etikettering is helemaal miniem. Er wordt daarnaast prioriteit gegeven aan papieren controles. De toezichthouder komt pas laat in actie. Bij de paardenvleesaffaire werd er een grote terugroepactie georganiseerd, naar verluidt de op een na grootste recall ter wereld. Maar alles wat iedereen in de koelkast had liggen, kon gewoon worden opgegeten. Het zorgde voor verwarring en onnodige zorgen."

In hetzelfde artikel wordt Foodlog-hoofdredacteur Dick Veerman aangehaald: "Waarom heeft niemand zich ooit afgevraagd waarom er nooit paardenvlees in een McDonald’s-Hamburger zit? Dat heeft vooral te maken met de bescherming van het merk McDonald’s. Het merk kan zich geen misstap of schandaal permitteren. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de ballen in Unox-producten. Een bedrijf zal zijn reputatie moeten bewaren. Hun controle is bovenwettelijk." Veerman zegt verder: "De processen zijn zo complex geworden dat wetgeving haast onmogelijk is”.

De Consumentenbond legt de bal terug bij de overheid, terwijl die nu juist onze voedselveiligheidsbewaking tot een papieren tijger gemaakt heeft. Zouden consumenten niet meer gebaat zijn bij de maatregelen die voedselproducenten, die daadwerkelijk iets te verliezen hebben, nemen om onze voedselveiligheid veilig te stellen?
Dit artikel afdrukken