Lokale voeding en producten uit eigen tuin zijn niet zo gezond als mensen denken. Het vervuilingsniveau in termen van dioxines en PCB's ligt gemakkelijk hoger dan van grootschalig geproduceerd voedsel. In België wil men het enthousiasme voor lokaal en zelf geteeld voedsel niet afremmen maar mensen wel aanzetten tot een veiliger voedingsgedrag. Dat meldt Vilt.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hierover kan ik me echt verwonderen.
Is dit daadwerkelijk aangetoond?
Hoe zit het dan met grootschalige teelt, dat komt daar dan niet voor?
Daarbij denk ik dan ook even aan grootschalige teelt waar dan dus weer bestrijdingsmiddelen en dergelijke worden ingezet en productie op massa is gericht.
Vergeten we dan even voor het gemak dat het ook anders kan? Ik ben dus sceptisch.
Een hele tijd geleden kwam ik bij iemand, die in Amsterdam een giga-tuin (voor mijn gevoel had). Hij verbouwde er van alles (spruitjes etc.).
Hij heeft in die tijd via een expert van de volkstuintjes zijn bodem laten controleren. Wat bleek; hij zat op de bodem van een voormalige garage; zijn aarde was gigantisch vervuild.
Daarom is het ook raadzaam om niet in bestaande grond te verbouwen als je zelf bezig wilt, maar zet er verhoogde bakken op met goede gezonde grond, zoals de Makkelijke Moestuin methode bijv. En een moestuintje houden vlak langs een drukke weg lijkt mij idd ook niet gezond, maar altijd nog beter dan zwaar bespoten groentes. Maar zo is in principe alles wel ongezond, zelfs je neus buiten de deur steken kan zeer ongezond zijn, dus wat zeuren we nou?