Het programma Zembla wijdt donderdag een uitzending aan slachthuizen. In de uitzending komen keurmeesters aan het woord die vertellen dat tot wel 60 procent van het vlees besmet raakt met E-coli bacteriën, de zogenoemde 'mestbezoedeling'. Dat komt o.a. doordat de darmen geperforeerd raken in het slachtproces en bevuild vlees afgespoeld wordt in plaats van weggesneden. Het komt ook regelmatig voor dat zieke dieren in het verwerkingsproces terecht komen omdat hun ziekteverschijnselen niet met het blote oog waargenomen kunnen worden.
Staatssecretaris Dijksma kondigde gisteren aan dat zij het toezicht in slachthuizen drastisch gaat verbeteren.
Dit artikel afdrukken
Staatssecretaris Dijksma kondigde gisteren aan dat zij het toezicht in slachthuizen drastisch gaat verbeteren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick B lees dit en dan blijkt dat jouw angst ongegrond is.
@Dick B heb je smetvrees? zo klink je wel. Er zijn mensen die dagelijks in de stront werken en die worden niet ziek, hoe kan dat? die hebben weerstand opgebouwd tegen die ziektes, zou jij ook eens moeten doen. Overigens ga je eigen huis na. Jij verwacht van producenten het onmogelijke, het moet allemaal bacterie vrij zijn van jou. Ik zou je zeggen droom maar lekker verder, bacteriën zijn overal op je wc, toetsenbord, deurklinken, bed en ga maar zo door. Bij 1 ESBL bacterie schreeuw jij moord in brand. Overigens hebben boeren vaak een nuchtere kijk op de zaak.
Er blijken reeds meer dan 5! - zegge VIJF! - jaar misstanden in slachterijen te bestaan.
In die periode is de (N)VWA ook nog eens steeds verder uitgekleed. Zelfregulering en zo. 60% mestbezoedeld, meldt een keurmeester. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest!
De plotse reactie van Dijksma lijkt op paniekvoetbal om vooral schade aan de exportpositie te beperken. Die dreigt nu de misstanden naar buiten komen in de aangekondigde Zembla-uitzending morgen. Nieuwe klokkenluiders mogen zich anoniem bij Dijksma vervoegen. Liever dan op de buis uiteraad.
Ik ben benieuwd hoe het bij de pluimveeslachterijen is.
Jaco Geurts lijkt zich meer druk te maken over export-imagoschade en de verdeling van controlekosten dan over onze gezondheid.
Wat heeft controle eigenlijk ook nog voor zin als men ons hier Brits TBC-rund laat eten?
Inmiddels ook nog een nieuw - ook Belgisch - paardenvleesschandaal. Maakte Wouter nog wel zo'n mooie aflevering van.
Dijksma doet niets extra aan antibioticamisbruikers en illegaal antibioticagebruik.
Het houdt niet op. Continu achter de feiten aanlopen. Brandjes blussen in plaats van proaktief beleid, structurele oplossingen, er bovenop zitten, duidelijkheid en handhaving.
Visieloos pappen en nathouden, en steeds nieuw haast- en broddelwerk.
De reacties op dit Boerderij-artikel vind ik ook niet echt hoopgevend.
De meerderheid heeft blijkbaar schijt aan de gezondheid van haar klanten.
Dick B eigenlijk wel hypocriet je hele huis zit onder de poepbacteries Overigens is het eten van niet gaar vlees, vaak een oorzaak van ziektes, men zegt niets voor niets dat het vlees goed doorbakken zijn. Hygiene speelt ook een rol
Dick B., ik ben het met je eens, er moet veel veranderen. Maar laten we eerlijk zijn, dan zullen we toch eerst van die kiloknallers af moeten. een halve kilo gehakt net zo duur als een fles water, dat kan niet.