Het programma Zembla wijdt donderdag een uitzending aan slachthuizen. In de uitzending komen keurmeesters aan het woord die vertellen dat tot wel 60 procent van het vlees besmet raakt met E-coli bacteriën, de zogenoemde 'mestbezoedeling'. Dat komt o.a. doordat de darmen geperforeerd raken in het slachtproces en bevuild vlees afgespoeld wordt in plaats van weggesneden. Het komt ook regelmatig voor dat zieke dieren in het verwerkingsproces terecht komen omdat hun ziekteverschijnselen niet met het blote oog waargenomen kunnen worden.
Staatssecretaris Dijksma kondigde gisteren aan dat zij het toezicht in slachthuizen drastisch gaat verbeteren.
Dit artikel afdrukken
Staatssecretaris Dijksma kondigde gisteren aan dat zij het toezicht in slachthuizen drastisch gaat verbeteren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ach, het CBL is weer geschrokken. Alweer "een donderslag bij heldere hemel", Jansen? Wat een krokodillentranen voor de Bühne! Is het niet primair angst voor omzetverlies?
Om uit je vel te springen. Het zoveelste vleesschandaal Waarom horen wij dit nu pas?
Controleurs die geïntimideerd worden? En daarmee de volksgezondheid in gevaar brengen? Hoe is het mogelijk dat dat weer zo lang ongemerkt en straffeloos passeert?
Daar staan de supers en het CBL dan weer met hun hele rits aan ineffectieve kwaliteitssystemen, vinkjes en "Excellente" huismerken. Dat krijg je dus van slagers die hun eigen vlees keuren, en van gedelegeerde papieren controle op afstand. Tracking&tracing;, ketenkwaliteitsbewaking, HCCP, wat kopen wij daarvoor? Paardenrund, ESBL-kip en strontvlees.
Gaat er ooit wel eens iemand van AH kijken in een slachterij?
Na het paardenvleesschandaal hadden we met alle taskforces toch wel iets anders mogen verwachten.
"Strenge regels, gecontroleerd door de NVWA". Wie gelooft nog in dergelijke praat?
En - geheel toevallig uiteraard! - komt Dijksma een dag tevoren met een stoer verhaal dat de NVWA-controle - die door Landbouw en EL&I systematisch uitgekleed en verder geprivatiseerd en gedelegeerd is - moet verbeteren.
Over herstel van vertrouwen gesproken...
Wáren het alleen nog maar "gewone" E. Coli.
Het zijn dikwijls multiresistente ESBL-vormende enterococcen, die inmiddels jaarlijks honderden doden kosten.
Op alle plofkip, en op veel rund- en kalfsvlees. Eet U smakelijk!
Hierbij om ons korte geheugen nog eens op te frissen, en ter leringhe ende vermaeck nog even de reactie van super-CBL-opperhoofd de heer Jansen op de eerste gedocumenteerde ESBL-dode, alweer 3 jaar terug. Hij waagde het toen zelfs nog die conclusie in twijfel te trekken. Wilde toen óók al spoedoverleg in den Haag.
Wat zijn we sindsdien opgeschoten, Jansen?
Sinds die eerste gedocumenteerde ESBL-dode 3 jaar terug is het percentage ESBL-besmetting bij mens en dier, en dus het aantal ESBL-doden, alleen nog maar toegenomen.
Blijken die ESBL-strontbeesten ook nog eens gewoon in de slachterij toegevoegd te worden. Geen wonder dat op die manier ook biologisch vlees en sterrenkippen met ESBL besmet raken. Ik ben benieuwd naar Jansen's nieuwe uitvluchten bij Nieuwsuur.
Over voedselveiligheid of informeren van de consument gesproken!
Ook letterlijk zum Kotzen.
Zijn supers lieten ons ook al 2 jaar lang ongemerkt paardenrund eten: gebrekkige eigen kwaliteitscontrole en afknijperij met 2- en 3% leverancierskortingen.
Schrok hij toen óók al zo van, maar kon hij uiteraard niets aan doen. CBL en almachtige supers nemen liever dan hun eigen verantwoordelijkheid de slachtofferrol aan, en blijven hun handen in onschuld wassen. "Productiedieren" en de primaire sector worden uitgeknepen en ondergeschikt gemaakt aan "efficiënte" logistieke- en distributiesystemen. Het CBL probeert verontruste consumenten met sprookjes over plofkippen van morgen te sussen. Maar zelfs Hubers klaagt dat die fopkip van morgen te lang op zich laat wachten.
Opnieuw business as usual, CBL, Dijksma, Schippers? Goed doorbakken maar weer,
dat ESBL-poepvlees? Die ESBL-groenten? Hygiëne in de keuken?
Hoeveel verschillende snijplankjes moeten we inmiddels gebruiken?
Nederland Toplandbouwland? Nederland top qua dierenwelzijn? Laat me niet lachen!
Hebben jullie dan nóg niet in de gaten dat op die manier ook die heilige export naar de Filistijnen gaat?
En de kop maar stijf in het zand blijven steken: "Waterkwaliteit vleeskip valt tegen".
75% van de onderzochte drinkwatermonsters van vleeskippen bevat meer dan 100 maal, en 40% zelfs meer dan 1.000 maal de norm voor de mens. Geen plofkip loopt normaal.
Telkens opnieuw verrast de sector ons met bagatelliserende headers:
"Uitgaand van een norm voor de drinkwaterkwaliteit van de Gezoendheidsdienst voor Dieren van maximaal 100.000 kolonievormende eenheden (kve) per milliliter, voldeed 40 procent van de onderzochte monsters niet aan die norm. Driekwart van de monsters scoorde meer dan 10.000 kve per milliliter. Voor humaan drinkwater geldt een norm van 100 kve per milliliter."
De sector "praat met de buren". "Herenakkoorden", Noblesse oblige, nietwaar?
De sector lijkt door en door verrot, en wat erger is: blijft daar blind voor, en vertoont een schrikbarend gebrek aan zelfreinigend vermogen.
Ik logeerde vroeger met veel plezier op de boerderij. Wat zou ik graag trots willen zijn op onze landbouwsector. Maar wat ís er de laatste decennia een soepzootje van gemaakt.
Hoe lang denken de sector en Dijksma dat consumenten en kiezers deze crimineel incompetente grappenmakerij nog blijven slikken?
Of Brits TBC-rund?
Dick B., ik ben het met je eens, er moet veel veranderen. Maar laten we eerlijk zijn, dan zullen we toch eerst van die kiloknallers af moeten. een halve kilo gehakt net zo duur als een fles water, dat kan niet.
Dick B eigenlijk wel hypocriet je hele huis zit onder de poepbacteries Overigens is het eten van niet gaar vlees, vaak een oorzaak van ziektes, men zegt niets voor niets dat het vlees goed doorbakken zijn. Hygiene speelt ook een rol
Er blijken reeds meer dan 5! - zegge VIJF! - jaar misstanden in slachterijen te bestaan.
In die periode is de (N)VWA ook nog eens steeds verder uitgekleed. Zelfregulering en zo. 60% mestbezoedeld, meldt een keurmeester. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest!
De plotse reactie van Dijksma lijkt op paniekvoetbal om vooral schade aan de exportpositie te beperken. Die dreigt nu de misstanden naar buiten komen in de aangekondigde Zembla-uitzending morgen. Nieuwe klokkenluiders mogen zich anoniem bij Dijksma vervoegen. Liever dan op de buis uiteraad.
Ik ben benieuwd hoe het bij de pluimveeslachterijen is.
Jaco Geurts lijkt zich meer druk te maken over export-imagoschade en de verdeling van controlekosten dan over onze gezondheid.
Wat heeft controle eigenlijk ook nog voor zin als men ons hier Brits TBC-rund laat eten?
Inmiddels ook nog een nieuw - ook Belgisch - paardenvleesschandaal. Maakte Wouter nog wel zo'n mooie aflevering van.
Dijksma doet niets extra aan antibioticamisbruikers en illegaal antibioticagebruik.
Het houdt niet op. Continu achter de feiten aanlopen. Brandjes blussen in plaats van proaktief beleid, structurele oplossingen, er bovenop zitten, duidelijkheid en handhaving.
Visieloos pappen en nathouden, en steeds nieuw haast- en broddelwerk.
De reacties op dit Boerderij-artikel vind ik ook niet echt hoopgevend.
De meerderheid heeft blijkbaar schijt aan de gezondheid van haar klanten.
@Dick B heb je smetvrees? zo klink je wel. Er zijn mensen die dagelijks in de stront werken en die worden niet ziek, hoe kan dat? die hebben weerstand opgebouwd tegen die ziektes, zou jij ook eens moeten doen. Overigens ga je eigen huis na. Jij verwacht van producenten het onmogelijke, het moet allemaal bacterie vrij zijn van jou. Ik zou je zeggen droom maar lekker verder, bacteriën zijn overal op je wc, toetsenbord, deurklinken, bed en ga maar zo door. Bij 1 ESBL bacterie schreeuw jij moord in brand. Overigens hebben boeren vaak een nuchtere kijk op de zaak.