Schotse wetenschappers zouden voor het eerst een verband hebben aangetoond tussen darmkanker en de consumptie van calorierijke snacks en met suiker gezoete dranken. Denk daarbij aan chips, koekjes, taarten, chocola, nootjes en snoepjes, fris- en fruitdranken. Uit de vergelijking van de voedingspatronen van 2000 darmkankerpatiënten met een even grote controlegroep bleek dat de kans op darmkanker met 18% toenam als er veel calorierijk voedsel genuttigd werd. Ook als andere risicofactoren voor darmkanker, zoals BMI en activiteitenniveau in aanmerking genomen werden, bleef het verband statistisch overeind. “Het is een interessant concept, omdat dit soort voedsel steeds populairder wordt in het Westerse eetpatroon", zegt onderzoekleidster Evropi Theodoratou in The Scotsman. Zij benadrukt echter ook dat het verband niet betekent dat calorierijk eten en drinken darmkanker veroorzaakt. Dat is ook de reactie van de Britse Cancer Research UK.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hebben ze dat voor het eerst ontdekt??? Ik heb het allang gelezen in boeken van z'n 10 jaar geleden...........................lijkt me geen "voor het eerst" ontdekking, slechts een bevestiging wat vele anderen reeds allang weten en naar buiten gebracht hebben.
En het gaat idd niet om de caloriëen zelf, maar waar je die uithaalt, het gaat om de ingrediënten die slecht zijn, want ons lichaam draait op koolhydraten waar wij de energie (caloriëen) uit halen samen met een beetje gezonde vetten. Waarom zijn er anders ook zoveel mensen die niet meer tegen brood kunnen, tarwe intolerantie, coeliaki, gluten intolerantie, enz. Omdat tarwe niet meer hetzelfde is al eeuwen geleden toen het gewoon op zijn gemak op het veld mocht groeien zonder insecticides enz, het slechts gemalen werd en brood van gebakken ipv eerst hoog geraffineerd te maken. Brood hoeft niet ongezond te zijn, maar het gaat om de ingrediënten die het ongezond maken doordat ermee gerommeld wordt.