Onderzoekers aan het National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases in Phoenix hebben zich verdiept in het waarheidsgehalte van voedingslabels. Binnenkort verschijnt hun officiële publicatie hierover in Obesity.

Labels op levensmiddelen geven inzicht in de energetische waarde van voedsel. Daarom worden ze door veel mensen geraadpleegd om hun dagelijkse energie-intake binnen de perken te houden. Er was al wat twijfel aan de accuratesse van deze labels en het gebruikte systeem. De onderzoekers namen daarom de labels van 24 populaire snacks in de VS onder de loep. Denk daarbij aan frisdrank, zoutjes, chips, snoep, repen, koekjes, cake en ijs. Ze keken naar de "echte" calorische waarde en stelden de macronutriënteninhoud van 10 geselecteerde producten vast.

De onderzoekers stelden vast dat de porties (in gewicht) iets groter waren dan op de etiketten stond (1,2 procent). Rekening houdend met die afwijking, bleek de metaboliseerbare caloriewaarde van de snacks 4,3 procent hoger te liggen dan de etiketten aangeven. Dat bleek vooral op het conto te komen van een hoger percentage koolhydraten dan vermeld: 7,7 procent. Vetten en eiwitten weken niet significant af van de etiketten. Het hogere koolhydraatgehalte bleek een verklaring voor 40 procent van de extra caloriewaarde. De portiegrootte verklaart volgens de onderzoekers nog eens 55 procent.

Fotocredits: captcreate
Dit artikel afdrukken