In de kalender van feesten is deze nog niet in ons wereldje geslopen: Thanksgiving Day. Dat is een Noord-Amerikaans evenement dat herdenkt dat de oogst binnen is, een moment waarop er dank wordt geuit aan de godheid, maar in de Amerikaanse mythe ook aan de oorspronkelijke bewoners van het continent, die de Europese indringers hadden geholpen bij het bewerken van de grond en het aanleggen van een voorraad voor de aankomende winter.
Het feest wordt in de VS gevierd op de vierde donderdag in november, dit jaar dus de 23ste. In Canada viert men een maand eerder.
Men eet die dag in de regel gerechten met ingrediënten die de settlers aantroffen in hun nieuwe land: zoete aardappel, kalkoen, maïs, sperzieboontjes, kraanbessen (cranberries), courgettes (summer squash) en pompoen.
Een alternatief voor soep
De halloweengekte bij ons bracht de mode mee om een pompoen voor de deur te leggen, maar iedereen is het er vandaag over eens dat dit spillen is met gezonde groente, en dus laakbaar. Je kunt die pompoen ook gewoon opeten, zelfs na een paar weken voor de deur, als het er niet op heeft geregend of gevroren. Pompoenen bewaren lang. De meeste mensen koken er dan soep van. En daar is niets mis mee. Maar zelfs pompoensoep, met of zonder peterselie en geraspte kaas, gaat op den duur vervelen. Een alternatief is die absolute must met de Amerikaanse Thanksgiving: pompoentaart.
Hak uw pompoen van een goede kilo in gelijke parten. Haal de pitten eruit en leg de stukken op een bakplaat met de schil naar onderen en bak bij een oventemperatuur van 220 °C, ongeveer 30-40 minuten – test met een priem of ze zacht zijn. Laat koelen, trek er de schil af en plet het moes in een kom. Voeg daarbij enkele lepels kristalsuiker (wit of bruin), 20 dl room (Amerikanen gebruiken gecondenseerde melk), drie eieren, enkele snuiven gember, gemalen nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, kortom: speculaaskruiden. Goed homogeen mengen. Ik was wat gul met het gemberpoeder, en eigenlijk was dat best smakelijk!
Maak een kruimeldeeg 'zoals gewoonlijk' (ook kant-en-klaar te koop), rol dat uit na enkele uren in de koelkast te hebben gerust. Druk voorzichtig aan in een taartvorm en bak eerst 'blind' in de oven bij diezelfde 220 °C gedurende een kwartuur. Haal de taartkorst dan uit de oven, Stort er de pompoenvulling in en tril die goed glad (de luchtbellen eruit). Terug in de oven gedurende een veertigtal minuten, maar nu bij 180 °C. Als een priem in de vulling er droog uitkomt, is de taart goed. Versier met een wolkje slagroom. Ik kreeg complimenten.
Dit artikel afdrukken
Men eet die dag in de regel gerechten met ingrediënten die de settlers aantroffen in hun nieuwe land: zoete aardappel, kalkoen, maïs, sperzieboontjes, kraanbessen (cranberries), courgettes (summer squash) en pompoen.
Een alternatief voor soep
De halloweengekte bij ons bracht de mode mee om een pompoen voor de deur te leggen, maar iedereen is het er vandaag over eens dat dit spillen is met gezonde groente, en dus laakbaar. Je kunt die pompoen ook gewoon opeten, zelfs na een paar weken voor de deur, als het er niet op heeft geregend of gevroren. Pompoenen bewaren lang. De meeste mensen koken er dan soep van. En daar is niets mis mee. Maar zelfs pompoensoep, met of zonder peterselie en geraspte kaas, gaat op den duur vervelen. Een alternatief is die absolute must met de Amerikaanse Thanksgiving: pompoentaart.
Zelfs pompoensoep, met of zonder peterselie en geraspte kaas, gaat op den duur vervelenPompoentaart
Hak uw pompoen van een goede kilo in gelijke parten. Haal de pitten eruit en leg de stukken op een bakplaat met de schil naar onderen en bak bij een oventemperatuur van 220 °C, ongeveer 30-40 minuten – test met een priem of ze zacht zijn. Laat koelen, trek er de schil af en plet het moes in een kom. Voeg daarbij enkele lepels kristalsuiker (wit of bruin), 20 dl room (Amerikanen gebruiken gecondenseerde melk), drie eieren, enkele snuiven gember, gemalen nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, kortom: speculaaskruiden. Goed homogeen mengen. Ik was wat gul met het gemberpoeder, en eigenlijk was dat best smakelijk!
Maak een kruimeldeeg 'zoals gewoonlijk' (ook kant-en-klaar te koop), rol dat uit na enkele uren in de koelkast te hebben gerust. Druk voorzichtig aan in een taartvorm en bak eerst 'blind' in de oven bij diezelfde 220 °C gedurende een kwartuur. Haal de taartkorst dan uit de oven, Stort er de pompoenvulling in en tril die goed glad (de luchtbellen eruit). Terug in de oven gedurende een veertigtal minuten, maar nu bij 180 °C. Als een priem in de vulling er droog uitkomt, is de taart goed. Versier met een wolkje slagroom. Ik kreeg complimenten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Thanks Nick. Doen we al jaren.
In de klassieke pompoentaart hoort zeker piment!
In Nederland misschien, maar in Noord Amerika gaan er geen pepers in.
Piment heeft met pepers niets van doen. In de klassieke US recepten gaan steevast kaneel, kruidnagel, nootmuskaat. Met alleen piment (Allspice) hebben de jantjes-van-leidens die smaakcombinatie in een keer te pakken. Overigens zijn zwarte peper, gember en anijs erbij ook niet ongebruikelijk.
Het woord piment is dubbelzinnig, tenzij het als "piment de la Jamaique", "jamaica-piment" wordt geschreven. Piment fort is hete chilli, en dan heb je pimiento, pimenton, "gepimenteerd (scherp).
Het Surinaamse woord "lontai" is in onze taal dus hier te verkiezen. Het is specifiek.