Komende week start de 4e editie van de serie Rode Hoed gesprekken over voedsel. Op 25 februari start de serie met de eerste van 6 avonden. Vier daarvan zullen in de Rode Hoed plaatsvinden. Daarnaast zullen twee avonden buiten de Amsterdamse grachtengordel worden georganiseerd, in Wageningen en Den Bosch.
Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek die de serie in samenwerking met gespreksleider Felix Rottenberg organiseren, zeggen over de nieuwe serie:
We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.
Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?
Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.
Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Dit artikel afdrukken
We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.
Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?
Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.
Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jopie, had ook al een kopietje van het Trouw artikel gekregen. Ook inmiddels gelezen en kwam hierbij tot de conclusie dat ik iets anders lees in het rapport dan zij.
Geen woord in het rapport dat we het met de effectieve neukerij wat kalmer aan moeten doen. Kijk in de Oostvaardersplassen daar kunnen die beestjes beperkt hun gang gaan, wij daarentegen zijn in staat alle resourcen aan te spreken alvorens dood moet gaan dat wat er bij komt. "People can lower the consumption of animal protein by eating less frequent meat and dairy." Ja natuurlijk, dat kunnen we, we kunnen ook onze aantallen effectief beperken. Alleen willen we het daar blijkbaar niet echt over hebben. Oh, ja bij 10 miljard zal de groei afvlakken, heus dat zal wel, maar volgens dit rapport leeft nu de helft al van instabiel onduurzaam fossiel. En verder? Ik denk dat we ook onze aantallen dienen te beperken willen we niet vroeg of laat in het wereldomvattend OVP scenario terechtkomen.
Coen je weet zeker dat het maandag in Carré geen boerengeluids bedrog is?
Hier is het echte boerengeluid: We worked through Spring and Winter, through Summer and through Fall But the mortgage worked the hardest and the steadiest of us all It worked on nights and Sundays, it worked each holiday
Settled down among us and it never went away
Aankomende maandag is het na lang wachten eindelijk weer zover. Het enige echte geluid van het boerenbelang is weer te horen in Amsterdam. Komt allen naar de grachtengordel om te horen, wat er op het platteland speelt.
Sorry Dick, sorry Rob,
ten tijde dat jullie met de elite het debat aangaan. Zal ik als eenvoudige boerenlul, het chique Carre opzoeken, waar de enige echte vertegenwoordigers van het boerengeluid, Normaal, haar theater tour afsluit.
Een echte boer is maandag in Amsterdam, in Carre!
Melchert, geen gratis reklame maken hierzo. Maar ik heb het inmiddels gevonden.
We zetten jou in de examencommissie lijkt me.
Peter, heb deze productie snel even weer doorgeneusd. Bij fig. 2.1 had ik een ? geplaatst.
Zal wel te maken hebben met het kaartje in Erisman's boek "De vliegende geest" met de tekst "We will continue until energy is clean and available to all" Zulke teksten maken mij wantrouwig ook al is het een interessante man. (boek idem)
T. Patzek ontbreekt ten onrechte.
Voor de duidelijkheid, het gaat om dit rapport. Overigens tot stand gekomen met aanzienlijke medewerking van het Nederlandse PBL.