We zijn met onze debatseries al vier jaar aan het bouwen om landbouw en voedsel hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen en bedrijven en consumenten mee te nemen in een constructief debat. Er is in Nederland ontzettend veel kennis over voedsel en landbouw, maar als het gaat om visie en het zien van verbanden lopen we vaak als blindemannetjes tegen elkaar op. Voor deze vierde serie hebben we mensen gezocht die vanuit een brede kennis en visie inzicht kunnen geven, verbanden kunnen leggen en nieuwe wegen kunnen schetsen. Drie van hen komen uit het buitenland.
Eén van de dingen die de landbouw nodig heeft is ecologische modernisering. De boeren in het programma, bio-boer Tom Saat en kastuinder Rob Baan, zijn zeer innovatieve, eigentijdse boeren die ondanks een heel ander vertrekpunt ook veel raakvlakken hebben in hun zoektocht naar kwaliteit en duurzaamheid. We hopen ook met mensen als ‘smaakprofessor’ Peter Klosse weer bij te dragen aan het heruitvinden van een rijke voedselcultuur. En we sluiten af met een hot thema: hoe verder met de melkveehouderij?
Foodlog verzorgt in het kader van de serie een tweetal interviews. Dick Veerman spreekt met Gunter Pauli, auteur van The Blue Economy, over de rol van fantasie voor de innovatie die de 21e eeuw nodig heeft en de noodzaak om problemen vanuit meerdere invalshoeken tegelijk op te lossen.
Met microbioloog Jan Kluytmans spreekt hij over de risico's van MRSA en ESBL besmetting vanuit de intensieve veehouderij. Kluytmans zal vanuit een volksgezondheidsperspectief onder meer ingaan op de stelling "dieren kunnen het beste binnen worden gehouden".
De weergaven van de gesprekken met Pauli en Kluytmans zullen daags voor de optredens in de serie verschijnen.
Kaarten voor de serie zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed
Jopie, had ook al een kopietje van het Trouw artikel gekregen. Ook inmiddels gelezen en kwam hierbij tot de conclusie dat ik iets anders lees in het rapport dan zij.
Geen woord in het rapport dat we het met de effectieve neukerij wat kalmer aan moeten doen. Kijk in de Oostvaardersplassen daar kunnen die beestjes beperkt hun gang gaan, wij daarentegen zijn in staat alle resourcen aan te spreken alvorens dood moet gaan dat wat er bij komt. "People can lower the consumption of animal protein by eating less frequent meat and dairy." Ja natuurlijk, dat kunnen we, we kunnen ook onze aantallen effectief beperken. Alleen willen we het daar blijkbaar niet echt over hebben. Oh, ja bij 10 miljard zal de groei afvlakken, heus dat zal wel, maar volgens dit rapport leeft nu de helft al van instabiel onduurzaam fossiel. En verder? Ik denk dat we ook onze aantallen dienen te beperken willen we niet vroeg of laat in het wereldomvattend OVP scenario terechtkomen.