Of iemand z'n werk leuk vindt, kun je voelen. In de laatste aflevering van de serie LesLokaal van dit jaar gaat Rolf Hartogensis als pratende camera langs bij melkveehouder Nico Captein uit Zoeterwoude. Nico heeft ook varkens en legt uit voor welke problemen de wet en de lol in zijn werk hem stellen.
Nico en zijn vrouw Magdalène maken de in heel Europa bekende Boeren Goudse Oplegkaas waar Slow Food in een speciaal presidium voor heeft ingericht. Daarnaast verkopen ze aan huis hun vele malen met goud bekroonde Boeren Goudse kaas. Hun klanten komen van heinde en verre naar hun boerderij in Zoeterwoude.
Ze hebben ook varkens. Dat is duurzaam, al deden zij dat al ver voor het woord duurzaam was uitgevonden. Als je kaas maakt, krijg je een restproduct dat 'wei' heet. Wei is geweldig varkensvoer. Vroeger hadden dan ook veel zelfkazende boeren varkens om de wei een nuttige bestemming te geven. Weggooien is immers zonde. Daarom hebben melkveehouders soms nog een beperkt aantal varkens, al dreigt dat snel afgelopen te zijn.
Nico legt in de film uit waarom hij van een kleine varkensstal met heel weinig dieren naar een grote moet. Eigenlijk wil hij dat niet, maar de wet dwingt hem. Dan wordt hij naast 'melkboer' ook een 'echte' varkensboer.
Vraag aan de lezers: waar ligt Nico's arbeidsvreugde?
Dit artikel afdrukken
Ze hebben ook varkens. Dat is duurzaam, al deden zij dat al ver voor het woord duurzaam was uitgevonden. Als je kaas maakt, krijg je een restproduct dat 'wei' heet. Wei is geweldig varkensvoer. Vroeger hadden dan ook veel zelfkazende boeren varkens om de wei een nuttige bestemming te geven. Weggooien is immers zonde. Daarom hebben melkveehouders soms nog een beperkt aantal varkens, al dreigt dat snel afgelopen te zijn.
Nico legt in de film uit waarom hij van een kleine varkensstal met heel weinig dieren naar een grote moet. Eigenlijk wil hij dat niet, maar de wet dwingt hem. Dan wordt hij naast 'melkboer' ook een 'echte' varkensboer.
Vraag aan de lezers: waar ligt Nico's arbeidsvreugde?
LesLokaal - veehouder Nico Captein from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het krankzinnige feit doet zich voor dat een boer die zijn wei duurzaam in een opeetbaar recycleerdier varken stopt, gedwongen wordt mee te werken aan de import van soja. Dat is wat gechargeerd gezegd, maar beslist ook heel erg waar. Los daarvan wordt hij er niet blijer van. Kijk naar die prachtige gezichtsuitdrukkingen van Nico, die zowel zakelijk als emotioneel de zaken prima op een rijtje heeft.
Mooi hoe de ogen beginnen te stralen als hij het heeft over het doorsnijden van de kaas. Dáár ligt zijn arbeidsvreugde :) Volgens mij is de beslissing een stal van 1100 vleesvarkens neer te zetten een bedrijfs-economische, een situatie die inderdaad o.a. ontstaan is door regelgeving. Hij zou er ook voor kunnen kiezen zijn kaaswei te verkopen aan een van zijn collega's in de buurt. Kan hij mooi zijn energie en passie in KAAS blijven stoppen ... en zijn kaaswei-kopende-collega in WORST of zo van kaaswei-varkens ...
Als ik me niet vergis dan worden er mooie functionele foods en ingrediënten uit wei gehaald. Laat dat maar over aan Friesland Campina. En dat is volgens de biocascadering beter dan er varkensvoer van maken. Duurzaam 2.0 dus.
Wouter, ik heb even de prijs van wei niet paraat, maar heb begrepen dat er heel wat zelfkazers zijn die het niet kwijt kunnen en het dus maar weg laten lopen.
Duurzaamheid en markten zijn twee dingen, zoals ook blijkt uit dit geval.
En dan heb ik nog wat begrepen: het is veel beter om meteen de zinvolle nutrienten uit de ingredienten van het krachtvoer van al die Nederlandse koeien te halen en er die beesten helemaal geen melk van te laten maken, tenzij we gras exporteren naar Zuid-Amerika. O shit nee, dat was ook de bedoeling al niet ...
Ik werd in dit filmpje - mijn favoriet uit de hele serie - getroffen door Nico als hij vertelt over het doorsnijden van de kaas. Precies de scene die Patrick ook treft.
Dafne Westerhof op twitter: "Prachtig. Kaas en varkens. Zodra het over kaas gaat, staat daar een andere man. Nu de varkens nog. Gouden kans! Kijken!"