Er komt steeds meer Oud Hollands rundvlees. Waren MRIJ's, Blaarkoppen, Brandroden en Lakenvelders alleen nog via kleine circuits voor de liefhebber beschikbaar, nu komen ze in de super. C1000 in Ulft is de eerste die met Oud Holland vlees start.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt bekend:
Uitbreiding met nieuwe boeren bij Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt het mogelijk om in meer supermarkten te starten met rundvlees van Oud Hollandse rassen. C1000 in Ulft is de eerste supermarkt die volgt op de pilots bij Plus in Deventer en Haaksbergen. Vleesleverancier Groothedde uit Vaassen is de partner van de Natuurboeren in de vermarkting.
De drie boeren die zich aflopen weken hebben aangesloten bij Stichting Natuurboer uit de Buurt werken allemaal met Oud Hollandse runderen. Zo werd het mogelijk om ook een C1000 in Ulft te laten starten met de verkoop. Na twee succesvolle pilots in 2011, is Stichting Natuurboer uit de Buurt samen met vleesleverancier Groothedde op zoek naar nieuwe natuurboeren voor hun marktconcept “rundvlees van Oud Hollandse runderrassen”. “Er is grote belangstelling vanuit de markt voor dit concept, maar we kunnen niet iedereen voorzien van vlees van het Oud Hollands rund omdat we nog niet voldoende aanvoer hebben,” aldus Jos Groothedde. De Stichting Natuurboer uit de Buurt wil samen met Groothedde groeien naar een landelijke dekking in verkoop.
Met de drie nieuwe leden uit Gelderland en Utrecht zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden van het vleesconcept. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken welke rassen er worden toegelaten, waaraan de veehouder moet voldoen qua dierenwelzijn, continuïteit in levering en de rijping van het vlees. Ook wordt gezamenlijk de opbrengstprijs bepaald.
Daarnaast geldt de voorwaarde dat een Natuurboer biologisch is (of wordt), en minimaal 25% van het bedrijfsoppervlak beschikbaar heeft voor natuur (natuur, agrarisch natuur en/of landschapselementen). Verder werken Natuurboeren bewust aan het sluiten van de kringloop, het vergroten van de biodiversiteit en het monitoren daarvan.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt heeft de ambitie om meer natuur te beheren met Oud Hollandse rassen. Met biologische productiemethode, inzet van Oud Hollandse rassen, kennis van natuurbeheer en combinatie met voedselproductie, ziet de Stichting Natuurboer zich als de perfecte partner voor natuurbeheerorganisaties. Door alle schakels in de keten te laten profiteren en de volledige openheid in de keten, is de stichting samen met Groothedde uitstekend in staat om rundvlees uit de natuur te vermarkten.
Groothedde bestaat vanaf 1997 en is gevestigd in Vaassen. Van hieruit wordt rundvlees, varkensvlees en diverse convenience producten aan afnemers binnen retail, foodservice en slagerijen geleverd. Groothedde betrekt deze producten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers in het buitenland, maar vermarkt met de Natuurboeren sinds vorig jaar vlees afkomstig uit Nederland.
Fotocredits: Hindrik S
Dit artikel afdrukken
Uitbreiding met nieuwe boeren bij Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt het mogelijk om in meer supermarkten te starten met rundvlees van Oud Hollandse rassen. C1000 in Ulft is de eerste supermarkt die volgt op de pilots bij Plus in Deventer en Haaksbergen. Vleesleverancier Groothedde uit Vaassen is de partner van de Natuurboeren in de vermarkting.
De drie boeren die zich aflopen weken hebben aangesloten bij Stichting Natuurboer uit de Buurt werken allemaal met Oud Hollandse runderen. Zo werd het mogelijk om ook een C1000 in Ulft te laten starten met de verkoop. Na twee succesvolle pilots in 2011, is Stichting Natuurboer uit de Buurt samen met vleesleverancier Groothedde op zoek naar nieuwe natuurboeren voor hun marktconcept “rundvlees van Oud Hollandse runderrassen”. “Er is grote belangstelling vanuit de markt voor dit concept, maar we kunnen niet iedereen voorzien van vlees van het Oud Hollands rund omdat we nog niet voldoende aanvoer hebben,” aldus Jos Groothedde. De Stichting Natuurboer uit de Buurt wil samen met Groothedde groeien naar een landelijke dekking in verkoop.
Met de drie nieuwe leden uit Gelderland en Utrecht zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden van het vleesconcept. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken welke rassen er worden toegelaten, waaraan de veehouder moet voldoen qua dierenwelzijn, continuïteit in levering en de rijping van het vlees. Ook wordt gezamenlijk de opbrengstprijs bepaald.
Daarnaast geldt de voorwaarde dat een Natuurboer biologisch is (of wordt), en minimaal 25% van het bedrijfsoppervlak beschikbaar heeft voor natuur (natuur, agrarisch natuur en/of landschapselementen). Verder werken Natuurboeren bewust aan het sluiten van de kringloop, het vergroten van de biodiversiteit en het monitoren daarvan.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt heeft de ambitie om meer natuur te beheren met Oud Hollandse rassen. Met biologische productiemethode, inzet van Oud Hollandse rassen, kennis van natuurbeheer en combinatie met voedselproductie, ziet de Stichting Natuurboer zich als de perfecte partner voor natuurbeheerorganisaties. Door alle schakels in de keten te laten profiteren en de volledige openheid in de keten, is de stichting samen met Groothedde uitstekend in staat om rundvlees uit de natuur te vermarkten.
Groothedde bestaat vanaf 1997 en is gevestigd in Vaassen. Van hieruit wordt rundvlees, varkensvlees en diverse convenience producten aan afnemers binnen retail, foodservice en slagerijen geleverd. Groothedde betrekt deze producten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers in het buitenland, maar vermarkt met de Natuurboeren sinds vorig jaar vlees afkomstig uit Nederland.
Fotocredits: Hindrik S
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Foodlog redactie, dit was toch nieuws van vorig jaar ? Overigens doet het artikel voorkomen ('nu komen ze in de super') dat de 'supermarkten' dit vlees gaan opnemen. In werkelijkheid zijn er een paar regionale franchisenemers die het vlees opnemen. Voor landelijke dekking, zeg 50% van alle supermarkten, moet je toch denken aan het slachten van ongeveer duizend runderen per week, 52.000 per jaar. Voor die aantallen moet je ongeveer 200.000 runderen gaan houden. Go natuurboer, go !
Jack, ik heb Berrie Klein Swormink van de Stichting die dit verzorgd gevraagd te reageren. Berrie kennende zal hij dat zeker doen.
Go go is wat de natuurboeren van Stichting Natuurboer uit de buurt zeker doen. Al zou je dat niet zeggen als je hun runderen van Oud-Hollandse rassen ziet grazen in de natuur. Duizend runderen per week slachten is ook zeker niet de ambitie van het samenwerkingsverband Natuurboeren-Groothedde. Zo veel Oud-Hollandse slachtrunderen zijn er niet eens bij biologische boeren; laat staan bij biologische boeren die voldoen aan de biodiversiteitscriteria van Stichting Natuurboer uit de Buurt. Daar komt bij dat we streven naar regionale koppelingen van rundveehouders en supermarkten. Vlees van de natuurboer uit de buurt; dat wil de consument waar wij op mikken.
@jack je hebt gelijk dat ‘de supermarkten’ ons vlees niet gaan opnemen. Ik geloof ook niet dat we dat suggereren. Wel is duidelijk dat het concept aanspreekt, en dat er vooralsnog meer supermarkten (nee geen hele ketens) mee willen doen dan er aanbod is van vlees uit de keten Oud-Hollandse rassen.
Was net bij C1000, maar had dit bericht nog niet gelezen. Wordt het onder merk verkocht of onder private label?
Berrie, interessant. Een paar vragen: de dieren krijgen volgens jullie website alleen gras. Wat krijgen ze in de winter ? Wat zijn de biodiversiteitscriteria van Stichting Natuurboer uit de Buurt ? En wie borgt die criteria ? BTW: het artikel vermeldt ''De Stichting Natuurboer uit de Buurt wil samen met Groothedde groeien naar een landelijke dekking in verkoop''. Als ik je goed begrepen heb, is dat dus niet de bedoeling. Tot slot: er zijn een paar landen in de wereld met voldoende zonlicht, gras en ruimte om 100% grassfed rundvlees van hoge kwaliteit te produceren. Ik ben zeer benieuwd of 100% grassfed (lekker) rundvlees productie in NL mogelijk is. Succes !