De Waalse regering beloofde in 2019 de horeca te verplichten om gratis water te schenken. Maar de regering trekt deze belofte in. "Gratis bestaat niet: iemand betaalt er op een gegeven moment altijd voor,” zegt de Waalse minister van Economie, Willy Borsus.
De bronwaterbedrijven zijn blij met het besluit. De horeca is goed voor ongeveer 30% uit van hun totale inkomsten aan gebotteld water, legt Philip Buisseret uit. Hij is secretaris-generaal van het Koninklijk Verbond van de industrie van Waters en Frisdranken (VIWF). Wel mogen horecabedrijven zelf een keuze maken en alsnog gratis water aanbieden. "De etablissementen die gratis water willen aanbieden, kunnen dat uiteraard doen", zegt Borsus. De klant hoeft niet verplicht een dure fles water te bestellen, maar mag ook een karafje gemeentepils vragen of aangeboden krijgen.
In bijvoorbeeld Spanje zijn bars en restaurants sinds vorig jaar wettelijk verplicht gratis kraanwater te geven als klanten daarom vragen. Die verplichting is er ook in andere andere Europese landen. Nederland hanteert geen wetten of regels over het serveren van kraanwater.
De bronwaterbedrijven zijn blij met het besluit. De horeca is goed voor ongeveer 30% uit van hun totale inkomsten aan gebotteld water, legt Philip Buisseret uit. Hij is secretaris-generaal van het Koninklijk Verbond van de industrie van Waters en Frisdranken (VIWF). Wel mogen horecabedrijven zelf een keuze maken en alsnog gratis water aanbieden. "De etablissementen die gratis water willen aanbieden, kunnen dat uiteraard doen", zegt Borsus. De klant hoeft niet verplicht een dure fles water te bestellen, maar mag ook een karafje gemeentepils vragen of aangeboden krijgen.
In bijvoorbeeld Spanje zijn bars en restaurants sinds vorig jaar wettelijk verplicht gratis kraanwater te geven als klanten daarom vragen. Die verplichting is er ook in andere andere Europese landen. Nederland hanteert geen wetten of regels over het serveren van kraanwater.
Het toilet met drinkwater doorspoelen en je handen wassen blijft overal gratis.
Water bij de maaltijd, en bij warmte ook bij een kopje koffie is in Frankrijk ook gratis, wordt meestal ongevraagd op tafel gezet. Soms is het bronwater, bijvoorbeeld als het kraanwater naar chloor smaakt.
Hotel hartje Goes. Vijf mensen, vijf kamers. Na een dag hard werken strijkt het gezelschap neer in de foyer en bestelt versnaperingen en dranken. En een glas water graag, zegt een van de gasten. Jonge ober vraagt of het prik moet zijn of plat. Gewoon uit de kraan, zegt de gast.
Dat mag ik niet schenken, zegt de ober duidelijk beschaamd, het moet een flesje zijn, Spa rood of blauw.
Dan ga ik wel wat drinken in het toilet, zegt de man en hij staat op.
Volgende dag, zelfde ploeg, ander hotel. In Goedereede. Gezelschap ploft neer en overweegt iets te gaan bestellen. Maar voor het er van komt zet een dame vijf glazen en een grote kan water op tafel.
Het gezelschap, kleine tv-ploeg, besluit niet nog eens te reserveren in Goes en overnacht voortaan in Goedereede als het een beetje uit komt met het werk.
‘De gast’ en ‘De man’. Is dat een gevalletje van projectie Wouter?
Restaurants hoeven kraanwater nooit gratis te serveren. Zij maken daarvoor namelijk kosten: bestelling opnemen, glas of karaf vullen en uitserveren, het vaatwerk daarna weer afruimen en omwassen. Daarbovenop komt de mogelijke derving van inkomsten aan drank. Wie zijn maag al vol heeft met een glas water zal minder wijn, bier of fris bestellen. Ik heb 6 jaar met horeca gewerkt en ben verbijsterd dat gasten - gezeten op een stoel van de uitbater, vaak ook nog met verwarming en verlichting - denken dat ze daar gratis kunnen consumeren. Het is natuurlijk aardig wanneer uitbaters kraanwater als gratis geste serveren naast een betaald drankje (dat komt in NL nog veel voor), maar niet logisch. Consumenten moeten worden opgevoed: voor niks gaat de zon op. Gun een restaurant of café - waar de marges toch al erg laag zijn - je betaling voor de geboden moeite en gastvrijheid! #2
En aanvullend op mijn vorige post: het is dringend gewenst dat álle restaurants en café's bronwater gaan uitbannen. De kwaliteit is vaak niet beter dan van kraanwater, maar de footprint is tientallen malen hoger! Denk aan: oppompen, bottelen, transport, opslag etc. Met een horeca-apparaat om koolzuur in kraanwater te spuiten (eenmalige investering) kan iedere zaak zijn eigen kraanwater plat óf bruisend bottelen, voor een redelijke prijs uitserveren (en de flessen hergebruiken). Dat scheelt veel grondstoffen en CO2 uitstoot, en voor de geplaagde ondernemers is het een keurige, aanvullende bron van inkomsten. Er zijn diverse grotere ondernemers die dit allang doen, naar volle tevredenheid van hun gasten. Bronwater is een exces van onze decadente welvaartsmaatschappij.