Lege kassen. Er zijn er steeds meer. Veel tuinders willen stoppen en de crisis in de tuinbouw versnelt dat proces. De opbrengsten zijn te laag, de tuinder kampt met gezondheidsproblemen, het bedrijf is niet courant of er is geen opvolger. Tuindersdochter Mariëlle van Leeuwen, die zich bezig houdt met communicatie- en marketingvraagstukken, zag het thuis gebeuren. Ze bedacht een plan voor glazen volkstuinen dat ze graag met Foodloglezers wil delen.
Mariëlle schreef me:
Mijn idee is voorgekomen vanuit de gebeurtenissen rondom de kwekerij van mijn vader. De kwekerij is uiteindelijk verkocht, maar het hele proces heeft me wel aan het denken gezet. Mijn vader is natuurlijk niet de enige kweker die met deze problematiek te maken heeft.
Tuinbouwbedrijven te koop zetten is niet zomaar de oplossing. Nieuwe ondernemers krijgen moeilijk financiering los, wat de verkoop niet bevordert.
Daarnaast kiezen op dit moment weinig jonge ondernemers (nog) voor het vak van tuinder.
Een ander vertragend element voor verkoop van de bedrijven zijn de bestemmingsplannen. De kassen staan in gebieden die ingericht zijn op het telen van producten. Dit betekent dat aannemers een drempel kunnen ervaren om grond aan te kopen en deze geschikt te maken voor andere doeleinden.
Naar schatting zijn er een kwart miljoen volkstuinen in Nederland. Ze zijn populair door hun sociale functie en vanwege de opbrengst, namelijk gezonde, verse groenten en fruit. Dus waarom maken we geen gebruik van de bestaande infrastructuur op micro- en macroniveau en maken we van die leegstaande kassen geen volkstuincomplexen? Bedenk eens welk voordeel zulke kassen hebben boven een tuin in de buitenlucht. Plots wordt het mogelijk om aubergines en bananen in je eigen tuintje te laten groeien. En het is altijd lekker droog onder zo’n glazen dak.
Wanneer we van deze gedachte uitgaan, komt direct een aantal doelgroepen naar boven voor wie zulke volkstuinen interessant kunnen zijn, namelijk ouderen, gezinnen met jonge kinderen en mensen die rond of onder modaal leven. Volkstuinen kunnen gesegmenteerd worden in diverse doelgroepen, waarbij de desbetreffende behoeftes worden ingevuld.
Interessant kan zijn nog een aantal andere functies toe te voegen aan de volkstuinen, zoals diverse online services. Wanneer extra verzamelpunten worden gecreëerd die het mogelijk maken om voor online winkels een grotere groep te bereiken, kan dit logistieke mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn die bol.com heeft overgenomen. Internetwinkelen neemt toe en zal ook in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Maar denk ook aan wasserettes, kookscholen, restaurants, kinderopvang, aanbieders van zaden, tuinmaterialen, medische spreekuren, etc..
Mijn vragen aan jullie:
Zal er voldoende interesse vanuit de consument zijn voor het hebben en houden van een eigen tuin?
Welke doelgroep is dit met name?
Delen tuinders de mening dat volkstuinen gefaciliteerd kunnen worden in kwekerijen?
Welke voor en nadelen zitten hier aan vast?
Zijn er tuinders die mee willen denken over dit onderwerp, op het gebied van rentabiliteit, turnover, inkomstenmodel, etc.?
Zijn er organisaties geïnteresseerd in dit idee, zodat wellicht breder draagvlak voor dit initiatief kan worden gecreëerd?
Ik heb nog wat beelden op een rij gezet in deze prezi.
Fotocredits: Zigazou76
Dit artikel afdrukken
Mijn idee is voorgekomen vanuit de gebeurtenissen rondom de kwekerij van mijn vader. De kwekerij is uiteindelijk verkocht, maar het hele proces heeft me wel aan het denken gezet. Mijn vader is natuurlijk niet de enige kweker die met deze problematiek te maken heeft.
Tuinbouwbedrijven te koop zetten is niet zomaar de oplossing. Nieuwe ondernemers krijgen moeilijk financiering los, wat de verkoop niet bevordert.
Daarnaast kiezen op dit moment weinig jonge ondernemers (nog) voor het vak van tuinder.
Een ander vertragend element voor verkoop van de bedrijven zijn de bestemmingsplannen. De kassen staan in gebieden die ingericht zijn op het telen van producten. Dit betekent dat aannemers een drempel kunnen ervaren om grond aan te kopen en deze geschikt te maken voor andere doeleinden.
Naar schatting zijn er een kwart miljoen volkstuinen in Nederland. Ze zijn populair door hun sociale functie en vanwege de opbrengst, namelijk gezonde, verse groenten en fruit. Dus waarom maken we geen gebruik van de bestaande infrastructuur op micro- en macroniveau en maken we van die leegstaande kassen geen volkstuincomplexen? Bedenk eens welk voordeel zulke kassen hebben boven een tuin in de buitenlucht. Plots wordt het mogelijk om aubergines en bananen in je eigen tuintje te laten groeien. En het is altijd lekker droog onder zo’n glazen dak.
Wanneer we van deze gedachte uitgaan, komt direct een aantal doelgroepen naar boven voor wie zulke volkstuinen interessant kunnen zijn, namelijk ouderen, gezinnen met jonge kinderen en mensen die rond of onder modaal leven. Volkstuinen kunnen gesegmenteerd worden in diverse doelgroepen, waarbij de desbetreffende behoeftes worden ingevuld.
Interessant kan zijn nog een aantal andere functies toe te voegen aan de volkstuinen, zoals diverse online services. Wanneer extra verzamelpunten worden gecreëerd die het mogelijk maken om voor online winkels een grotere groep te bereiken, kan dit logistieke mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn die bol.com heeft overgenomen. Internetwinkelen neemt toe en zal ook in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Maar denk ook aan wasserettes, kookscholen, restaurants, kinderopvang, aanbieders van zaden, tuinmaterialen, medische spreekuren, etc..
Mijn vragen aan jullie:
Zal er voldoende interesse vanuit de consument zijn voor het hebben en houden van een eigen tuin?
Welke doelgroep is dit met name?
Delen tuinders de mening dat volkstuinen gefaciliteerd kunnen worden in kwekerijen?
Welke voor en nadelen zitten hier aan vast?
Zijn er tuinders die mee willen denken over dit onderwerp, op het gebied van rentabiliteit, turnover, inkomstenmodel, etc.?
Zijn er organisaties geïnteresseerd in dit idee, zodat wellicht breder draagvlak voor dit initiatief kan worden gecreëerd?
Ik heb nog wat beelden op een rij gezet in deze prezi.
Fotocredits: Zigazou76
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Benchmark:
Zuidbroekse kuipplantenkwekerij biedt kas aan voor volkstuinders
Kuipplantenkwekers Adriaan en Marijke van Baak uit het Groningse Zuidbroek hebben een kas van het bedrijf ingericht als overdekte volkstuin. Belangstellenden kunnen daar hun eigen groenten verbouwen. De kas is een hectare groot. Er zijn in de kas afgebakende vakken ingericht die aan particulieren worden verhuurd. De kosten bedragen 7,50 euro per vierkante meter per jaar. Tot dusver hebben zich 36 mensen gemeld die een perceel willen huren. In totaal is er ruimte voor circa 100 huurders. De kwekerij voor kuipplanten wordt wel voortgezet, maar de teelt gebeurt in de open lucht.
bron: Dagblad van het Noorden, 02/07/12
Positief nieuws, Mariëlle. Ik weet dat je een mooie partij hebt gevonden en kan niet wachten tot er meer nieuws volgt.
Hallo allemaal, hieronder een update van de diverse reacties die ik heb ontvangen:
Al snel bleek dat er meer mensen met dit idee rondlopen en dat er ook diverse initiatieven gestart zijn:
Ik weet nu dat er een franchise model voor het opstarten van volks tuinen in leegstaande kassen: : www.onzevolkstuinen.nl, gestart in Almere en wordt ook ondersteund door de Almeerse gemeente.
Daarnaast zijn er op de blog een aantal hele positieve reacties geplaatst en ook kritische geluiden. Een mooie mengeling waar zeker leerpunten uit te halen zijn. Zo heb ik zelf ook nagedacht over hoe een volkstuin te onderhouden, als je te weinig tijd is. En hoe maak je het project rendabel? En welke doelgroep moet je gaan benaderen? Ook deze punten kwamen hier naar voren. En niet alle antwoorden liggen klaar!
Ook ben ik met een aantal mensen in gesprek, die wellicht een tuin beschikbaar hebben. De mogelijkheden worden bekeken of het inderdaad mogelijk is en hoe we dit dan precies gaan aanpakken. Hoe gaan we de tuin rendabel maken, op welke doelgroep gaan we ons richten, hoe gaan we de financiering rond krijgen?
Een aantal mooie vragen om ons de komende tijd eens over te buiten, dus wordt vervolgd!
@Henk, ik denk dat wij dezelfde allergie delen hoor! Windowdressing, greenwashing en beetje groen-communicatie heeft natuurlijk helemaal geen zin. DOEN in de praktijk wel. Maar ik ervaar ook bij wetenschappers (soms maak ik me er ook wel schuldig aan) een houding die bijna vergelijkbaar is als die je bij sommige gelovigen ziet. Wetenschappers zouden wat nederiger moeten zijn, we weten nog veel niet, en daarnaast hebben we gewoon vaak te maken met persoonlijke en politieke wilskeuzes die helemaal niet met rationele argumenten beantwoorde kunnen worden. Lees mijn reacties of volg met op @deheij en dan weet je dat ook ik moeite heb met het te groot neerzetten van onderwerpen zoals stadslanbouw, verhuur van kassen e.d. Neen, ik heb eigenlijk alleen maar respect voor de ondernemers die het DOEN in de praktijk. We hebben veel te veel lullers, communicatoren, analisten en wetenschappers die aan de zijkant staan. Voetballen doe je in het veld.
#wouter Als je mijn reacties op diverse discussies hebt gevolgd weet je dat ik geen believer ben. Integendeel. Ik ben een atheist ook als het gaat om kennis! En ik weet ook dat er geen sluitende definitie van duurzaam is. Biologisch is hier wel serieus mee bezig. En ook in het verdelingsvraagstuk kan een biologische locale productiemethode oplossingen bieden. Niet alle natuurlijk. Ik geef ook niet af op de gangbare landbouw.
Waar ik mij aan erger is dat iedereen die denkt iets positiefs te hebben bedacht er het stempel duurzaam op plakt. Ook al is het pure windowdressing of totaal niet bewezen dat het duurzaam is. De teelt in flatgebouwen, verticale landbouw, stadtuinen. Ik moet nog zien of dat duurzaam is. En Unilever bijvoorbeeld krijgt veel krediet voor duurzaamheid maar is wel de grote sloper van oerwoud voor palmolie. En verkoopt ons voor miljarden aan overbodige geurtjes, smeersels, shampoo etc. Kortom het is allemaal niet zo eenvoudig en dan hoef je ook de biologische landbouw niet weg te zetten.