De onderzoekers passen via het genoom de stofwisseling aan waardoor de bacterie de gewenste stoffen produceert. Sandy Schmidt van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en haar team zijn er al in geslaagd om de bacterie melkeiwit te laten produceren. Daar kun je veganistische kaas van maken. Een volgende uitdaging is de productie van lysine, een belangrijke component van veevoer.
Een obstakel bij het onderzoek naar Cupriavidus necator is een gebrek aan genetisch gereedschap om het genoom van de bacterie aan te passen. "Cupriavidus necator wordt niet echt veel gebruikt in de wetenschap, daarom zijn er maar weinig hulpmiddelen ontwikkeld om het genoom ervan aan te passen", aldus Schmidt. Een andere uitdaging is het gebruik van zuurstof en waterstof, als gasmengsel ook wel ‘knalgas’ genoemd, omdat het explosief is. “Er loopt nu een onderzoek naar manieren om dit veilig te gebruiken”, zegt Schmidt.
Over twee tot drie jaar verwachten de onderzoekers stammen te hebben die de gewenste producten kunnen maken. Daarna zal het nog zo’n vijf jaar duren om de stap te zetten naar productie op industriële schaal. Cupriavidus necator is redelijk ongevoelig voor vervuilende stoffen zoals zwavel en zware metalen. In de toekomst kunnen we dus de afvalgassen van bijvoorbeeld Tata steel (met daarin de CO2 waar de bacterie op groeit) zonder ingrijpende zuivering aan een bioreactor met daarin de bacterie voeren.
Onlangs stelde bodemvruchtbaarheidsexpert Ruud Hendriks de vraag hoeveel extra stofjes nodig zijn om in de buurt te komen van de voedings- (en gezondheids)waarde van oorspronkelijke voeding. Onder zijn vraag gaat uiteraard een andere schuil: hoe gezond is dit nieuwe voedsel dat inmiddels ook door duurzaamheidsgoeroe George Monbiot in zijn boek Regenesis als het duurzame walhalla van de toekomstige eiwitproductie wordt aangeprezen? Een tweede vraag luidt hoeveel moeite en energie (en dus CO2-uitstoot of niet voor verduurzaming van ons leven beschikbare energie) het kost om dik 100.000 stofjes toe te voegen om 'gewoon' voedsel te maken. De NRC besprak Monbiots ideeën kritisch, en terecht.
Ecomoderne vraag.
— Ruud Hendriks (@RuudBodem) December 24, 2022
Precisiefermentatie levert noodzakelijke eiwitten en vetten. Als we die niet of minder via plantaardig of dierlijk product consumeren, hoe krijgen we dan al die andere stofjes uit die producten binnen die ons voeden en weerbaar maken. Er bestaan er dik 100.000.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In elke discussie over groei zullen C N en P altijd een essentiële rol spelen, waarbij N altijd het limiterende element zal zijn voor groei en C altijd in overvloed beschikbaar zal zijn. Dus voor welk probleem probeert dit onderzoek een bijdrage te leveren, zeker de ladder van Lansink in gedachten nemend?
Dat is een boeiende vraag, Ton. Luister naar Monbiot. Hij denkt dat hij de vervuilende (overvloedige) koolstofcyclus via dieren (die van nu) te lijf kan én de atmosferische koolstof kan reduceren.
Maar - inderdaad - net zoals we in 2019 zeiden: het blijft niet bij ééns stofje zoals (mogelijk vooral) de media het presenteren.
Wij spraken af er in 2023 nader in te duiken, want deze vorm van voedselvoorziening groeit en zal een vlucht nemen die ver boven kweekvlees uitgaat, verwachten we.
'Lysine, een belangrijke component van veevoer'. Wat is dat nou weer voor rare framing? Lysine is gewoon een aminozuur, vaak het eerst-limiterende. Wordt inderdaad vaak toegevoegd aan veevoer, zodat het totaal eiwitgehalte verlaagd kan worden, met behoud van een optimaal aminozuren profiel. Na (of zelfs vóór) lysine zijn meestal methionine en cystine limiterend, zwavelhoudende aminozuren, die dus alleen gemaakt kunnen worden als er ook S beschikbaar is.
En ons lijf heeft veel andere mineralen en spoorelementen en vitaminen nodig. En vetzuren en koolhydraten. Gaan die Groningse bacteriën die ook voor ons maken?
In het artikel wordt gesproken over het aanpassen van het genoom van de bacteriën. Ik dacht dat dat verboden was in Europa?
#4 Henric, zie de info van de Rijksoverheid.