De redactie van Foodlog had vandaag een tuinder op bezoek. Hij kwam uit het nog redelijk onbesneeuwde Westland naar het steeds besneeuwder rakende Utrechtse. Hij keek met zorg naar de sneeuw, niet om de files, maar om de stookkosten.
In de Nederlandse kassen is het nu stil. Er is gezaaid voor het nieuwe seizoen, of maar niet omdat de afzet te onzeker en de bank er geen been meer in ziet. Maar als het sneeuwt of vriest, moet toch de kachel aan. Sneeuw op het dak is te zwaar voor het glas. Om instorting te voorkomen moet het dak schoon. Ook smelt- of regenwater dat zich in de tussengoten verzamelt, moet daar niet bevriezen. Als het koud wordt, wordt er dus gestookt.
Onze tuinder ging met kopzorgen naar huis. Niet of hij er wel zou komen (zijn kant op stond er vrijwel geen file, in de rest van Nederland om 14.00 uur ruim 640 kilometer), maar hoe snel hij die sneeuw weer van z'n dak zou krijgen.
Wat denkt u dat de gemiddelde stookkosten voor een stevige sneeuwbui zijn? Per dag?
Fotocredits: Jean-Louis Zimmerman
Dit artikel afdrukken
Onze tuinder ging met kopzorgen naar huis. Niet of hij er wel zou komen (zijn kant op stond er vrijwel geen file, in de rest van Nederland om 14.00 uur ruim 640 kilometer), maar hoe snel hij die sneeuw weer van z'n dak zou krijgen.
Wat denkt u dat de gemiddelde stookkosten voor een stevige sneeuwbui zijn? Per dag?
Fotocredits: Jean-Louis Zimmerman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kan me voorstellen dat de tuinder zich zorgen maakt. Elke tuinder maakt zich zorgen om extreme weerstypen: storm, tropische buien, hitte-golven, hagel, sneeuw en zware vorst. Het design van een kas is uitgerekend op langjarig gemiddeldes met een ruime veiligheidsmarge voor extreme omstandigheden. Als dan de koudste nachten in 27 jaar worden aangekondigd, dan gaat de tuinder niet zijn bed in 's nachts, maar blijft in de kas. Het gaat over de zorg voor zijn productiemiddelen in de eerste plaats en uiteraard zijn gewas op de tweede plaats. Kosten voor het stoken zijn dan niet zo belangrijk.
Even een gokje. Op zo'n sneeuwdag gaat er 800 -1000 m3 per dag per hectare doorheen? Maar ik heb geen idee wat een tuinder voor zijn gas betaald op een piekdag. In elk geval minder dan de consumenten prijs (€ 0.60/m3).
Een tuinder betaald € 0,35?
De prijs voor daggas was vrijdag ruim 28 ct. Daar komt nog transport en REB (energiebelasting) bij, dan komt die 35 ct een heel eind in de richting. Verder is er een enorme range aan energiecontracten, die allemaal een heel verschillend kostenplaatje hebben. Hoeveel m3 verstookt wordt hangt sterk af van hoe gestookt wordt (WKK of ketel) en hoe de bedrijfsuitrusting is.
O ja, in de kas blijven zitten 's nachts lijkt mij erg oncomfortabel, en helpen doet het ook al niet.
In welke range zit het gasverbruik dan zo'n beetje?
Een vraag die op een wat ander nivo zit: hoe gaan de glastuinders nou om met die WKK's? s'Winters veel warmte nodig, veel WKK's, lagere electriciteitsprijs? In de zomer weinig warmte nodig, wat doe je daar dan mee, is er een warmtebuffer?
En wat gebeurt er in de periode van teeltwisseling? WKK draaien en de ramen open?