Ik kreeg een potje te proeven. Wijngaardslakken in bouillon uit Nederland. Niet de nepescargots - achatines - die je in blik kunt kopen, nee, echte Gros Gris (Helix Aspersa Maxima), wijngaardslakken dus van het Groningerland.
Ik deed ze in een schaaltje met slakkenboter in de oven. Heerlijk waren ze, lekker groot en sappig, met een lekkere bite. Smullen dus. O u wilt verse? Niet aan beginnen, want dat is heel veel werk met als resultaat een gekookte en houdbare slak. Net zoals mevrouw de slakkenhoudster ze voor u in een potje stopt. Zelfs van de meest verstokte culi mag je slakken uit een potje eten.
Toen de slakken op waren was het feest nog niet over. De bouillon waar de slakken in gezeten hadden was er ook nog. Op het potje staat te lezen: "De bouillon is te gebruiken als basis voor een soep, ragout of een saus." Het is een nogal donkerbruine bouillon, plantaardig van oorsprong, vol en mild van smaak. Gauw een lekker kopje lichtgebonden champignonsoep ervan gemaakt, met nog een sjalotje erdoor en veel champignons. Nogmaals smullen. Met zo'n potje kun je thuiskomen. Het is weer eens wat anders dan een bos bloemen.
Deze potten vol delicatessen worden gemaakt door Bos-Carabain Escargots. Op hun site boerenslak vertellen ze het verhaal van de slakken en, minstens zo belangrijk, waar je ze kunt kopen of eten.
Omdat Nederlanders niets van slakken snappen, stoppen ze die kleine lekkerds ook in de worst. Best lekker, maar het is natuurlijk krankzinnig. Ga toch slakken eten!
Dit artikel afdrukken
Toen de slakken op waren was het feest nog niet over. De bouillon waar de slakken in gezeten hadden was er ook nog. Op het potje staat te lezen: "De bouillon is te gebruiken als basis voor een soep, ragout of een saus." Het is een nogal donkerbruine bouillon, plantaardig van oorsprong, vol en mild van smaak. Gauw een lekker kopje lichtgebonden champignonsoep ervan gemaakt, met nog een sjalotje erdoor en veel champignons. Nogmaals smullen. Met zo'n potje kun je thuiskomen. Het is weer eens wat anders dan een bos bloemen.
Deze potten vol delicatessen worden gemaakt door Bos-Carabain Escargots. Op hun site boerenslak vertellen ze het verhaal van de slakken en, minstens zo belangrijk, waar je ze kunt kopen of eten.
Omdat Nederlanders niets van slakken snappen, stoppen ze die kleine lekkerds ook in de worst. Best lekker, maar het is natuurlijk krankzinnig. Ga toch slakken eten!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tip: Escargots au gewuerztraminer.
Er van uit gaande, dat je de slakken niet in zo'n slakkenbordje legt, maar in huisjes stopt. De slak eerst goed rollen door peper, zout en veel gehakte peterselie. Dan in het huisje stoppen met de peterselie erbij en afsmeren met zelfgemaakte knoflookboter. Geen namaakprut met knoflookpoeder. Niet bang zijn voor peper en zout. Wel echte boerenboter gebruiken. Je ruikt door heel de keuken, wanneer de slakken goed zijn. Dan een klein geutje gewuerztraminer in elk huisje doen, nog 10 seconden laten braiseren, en serveren. Uiteraard gewuerztraminer er bij schenken. Gewuerztraminer over ? Geen ramp. Schroei een entrecote in boter; in een separate pan in boter fijngehakte sjalotten 'glazen', maar niet bruinen; voeg de sjalotjes aan de entrecote toe; overgiet met een flinke slok gewuerztraminer en vuur hoog; weer even braiseren en opdienen. De traminer zet zich om in een licht bloemig-zurige smaak. Heerlijk.
Oei ! Traminer op ? Vlug de kelder in. Schenk traminer niet te koud. Geleerd van de eigenaar van voormalig Hotel du Parc in Bergheim. Nu gesloten en een apotheek.
Hier een van de mooiste slakkenmaaltijden die ik genoot bij een vriendin (Cri-Cri) in de Var. Petits Girs, mourguettes (!) en de gewone wijngaardslak..
Quinson
Goede kwaliteit slakken klarmaken met -weeral- lookboter is eigenlijk zonde. Ga toch weg van dat cliché en maak ze radicaal anders klaar, met meer respect voor de slak. Soms hebben ze een notige smaak, maar ook altijd aards. combineren met spekjes, sjalotten en/of rode wijn bijvoorbeeld. Ik heb zeer goede resultaten met de slakken uit mijn stadstuin (Helix aspersa: petit gris).
Nick.. Je kunt natuurlijk wel op elk slakje zout leggen..
:-)
Volstrekt eens met Nick's rode wijn suggestie. Een gekoelde pinot noir, blauburgunder of zelfs een voor een slak exotische Duitse Dornfelder.
Van de laatste heeft de HEMA op dit moment een prima fles in het assortiment. Voor Nederlanders heel betaalbaar: nog geen 5 euro's!
Knoflooktip
Wil je toch knoflook bij je slakjes, en een geurige sterke knoflook ?
Koop medio oktober knoflook, en leg ze niet te koel. Ze zal na een aantal weken ‘schieten’.
Normaal plant je knoflook vroeg in het voorjaar, maar wij gaan nu eens knoflook in november planten. Gewoon 1-1,5 cm onder de grond. Knoflook kan uitstekend overwinteren. In het voorjaar begint te bol, die in winterslaap toch allerlei aroma’s uit de grond peurde, te groeien.
Zo scherp en sterk, dat ze bijna brandt op de tong. Je hebt er minder van nodig en de geur is veel aardser.
Bijna zo aards als van slakken; een perfecte harmonie.